Този португалски архипелаг, разположен на около 900 мили от бреговете на Лисабон, може да вдъхнови желанието за пътешествие само с една снимка. Зелените долини, стръмните скали край океана, редиците от сини хортензии и множеството водопади превръщат Азорските острови в рай, който си заслужава да бъде опознат - просто се уверете, че сте го посетили, преди всички ваши познати да са ви изпреварили.

Свързани новини

20.05.2023 08:01

27-те най-красиви места в Европа

Видян 31029 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Европа е един от по-малките континенти, но това, което й липсва по размер, се компенсира от разнообразието: най-красивите места в Европа варират от луксозни плажове, поля от сини камбанки и варовикови скали до някои от най-красивите планински гледки на планетата.

Възможностите са привидно безкрайни, което превръща планирането на пътуването в предизвикателство. Знаем, че не е лесно да избираш между преследване на водопади в Босна и Херцеговина, будуване пред среднощното слънце във Финландия и пешеходен туризъм из драматичните Доломити. Затова, за да ви помогнем да намалите броя на местата, събрахме само 27 от най-красивите места в Европа.



Азорските острови, Португалия




Този португалски архипелаг, разположен на около 900 мили от бреговете на Лисабон, може да вдъхнови желанието за пътешествие само с една снимка. Зелените долини, стръмните скали край океана, редиците от сини хортензии и множеството водопади превръщат Азорските острови в рай, който си заслужава да бъде опознат - просто се уверете, че сте го посетили, преди всички ваши познати да са ви изпреварили.

Кавказки планини, Грузия




След десетилетия, прекарани извън полезрението и съзнанието на много пътници, отчасти поради ограничената инфраструктура и периодичния конфликт със съседна Русия, тази бивша съветска република привлича туристи, уморени от претъпканите планински пътеки в Алпите или лозята във Франция, където има само резервации. Най-добрият начин да се убедите в разнообразието на грузинския релеф са туристическите маршрути, които се вият през планинската верига Голям Кавказ, разделяща Европа от Азия.


Биариц, Франция



Плуване в тюркоазени води, отпиване на розе по залез слънце, вдишване на аромати на лавандула: Южна Франция е въплъщение на френския блясък и изтънченост. Районът включва идилични места като Биариц - курортен град, чиито диви плажове са изключително популярни сред сърфисти, кралски особи и знаменитости (може да го познаете и от филма "Слънцето изгрява" на Хемингуей).


Водопади Кравица Босна и Херцеговина



Без съмнение сте чували за хърватския национален парк Крка, чиито водопади са толкова популярни, че страната ограничава броя на посетителите. За щастие, в съседна Босна и Херцеговина също има много красиви водопади: широките водопади и изумрудените басейни на водопадите Кравица, заобиколени от зелени гори, са забележителност, достойна за поклонение. И за разлика от Хърватия, тук често ще разполагате само с тях.


Las Salinas de Torrevieja, Испания



Розовите пясъчни плажове са достатъчна причина да се качите на самолета за Карибите - но в Испания можете да плувате в розова вода. Това розово езеро, разположено във Валенсия, е част от прекрасния национален парк Las Salinas de Torrevieja. През размножителния период в него живеят хиляди фламинго, но повечето местни жители предпочитат да го възприемат като естествен спа център - благодарение на високото съдържание на сол едно бързо плаване е едновременно детоксикиращо и ексфолиращо. Планирайте да го посетите в ярък, слънчев ден, когато водата е най-розова, което го прави едно от най-красивите места в Европа.


Скалите на Мохер, Ирландия



Малко места са пример за суровата, необуздана красота на западното крайбрежие на Ирландия, както скалите Мохер - природно чудо, чиято най-висока точка достига 214 метра. И макар да ги познавате като Скалите на лудостта от филма "Принцесата булка", това чудо едва ли е измислица - скалите се намират само на 90 минути път с кола южно от Голуей. За да стигнете дотам, можете да вземете кола под наем, който ще ви отведе директно до скалите.


Доломитите, Италия



Доломитите са по-малко бляскав (но не по-малко красив) роднина на Алпите и се простират в североизточната част на Италия. Освен девствените писти за местните скиори през зимата, планинската верига представлява един от най-завладяващите алпийски маршрути в света. За едни от най-хубавите гледки се отправете към стилния, но заспал курортен град Болцано, където зелените хълмове се съчетават прекрасно с разпилените върхове зад тях.


Източни Карпати, Румъния



Румъния може да е най-известна със средновековните си замъци и готически църкви, но страната има и едни от най-загадъчните пейзажи в Югоизточна Европа - особено в Карпатите и около тях. Гъстите гори на планинската верига са красиви, където и да се намирате, но някак си са още по-красиви, когато попаднете на места като Червеното езеро (Lacul Roșu), показано на снимката.


Капри, Италия



Според репутацията си Капри е най-бляскавият остров в Италия - и най-драматичният. От емблематичните скали Faraglioni, разположени в лазурното Средиземно море, до аромата на многобройните цветя на острова - това е почти сетивно претоварване. Започнете пътуването си от колоритния площад Пиаца Умберто - идеалната отправна точка за деня на опознаването. Места като Синята гробница може да са претъпкани с туристи, но места като фара Пунта Карена и Чертоза ди Сан Джакомо предлагат малко отдих от тълпата.В последния ще откриете добре запазени манастири, фрески и градини, докато изложбените зали и библиотеката модернизират бившия манастир.


Giant's Causeway, Северна Ирландия



Легендата разказва, че Гигантската пътека с хилядите шестоъгълни базалтови колони, издигащи се от морето, е остатък от истинска пътека, построена от гиганти. Науката твърди, че се е образувала в резултат на вулканично изригване преди около 50-60 милиона години, но независимо дали вярвате на легендата или на фактите, няма съмнение, че това неземно място е най-невероятното в природата.


Киркюфел, Исландия



Тази ослепителна "Църковна планина" край град Грюндарфьордур е едно от най-фотографираните места в Исландия и има основателна причина - тя е сред най-добрите места за наблюдение на Северното сияние в страната. Той предлага и допълнителен бонус за феновете на "Игра на тронове": забележителността служи като много важно място за снимане в сезон 7.



Лапландия, Финландия



Със суровите си бели пейзажи, честите прояви на Северното сияние и популацията на северни елени, която надвишава броя на хората, Финландска Лапландия изглежда като нещо от приказките. Предлагаме ви да се настаните в хотел Arctic TreeHouse, където ще ви посрещнат с гореща чаша глог (греяно вино) и ще можете да прекарате часове, гледайки през северните прозорци от пода до тавана. Посетете го през лятото, за да зърнете и среднощното слънце.


Las Médulas, Испания



Необичайният пейзаж на Лас Медулас, който се намира на около четири часа път от Мадрид в Северозападна Испания, може да се обясни с древните римляни, които през I в. от н. е. опустошават планините тук, докато добиват злато. Миньорите построяват сложна система от акведукти и канали, за да прокарат течаща вода през района, като по този начин оставят разпръснатите червеникави върхове, които виждате днес.


Лофотенски острови, Норвегия



Точно до северозападния бряг на Норвегия се намират Лофотенските острови - величествена и необуздана област, известна с плажовете си за сърфиране и наблюдението на Северното сияние. Архипелагът е съставен от много острови, но независимо от това, към кой от тях се отправите, ще откриете чисти сини води, които съперничат на Средиземно море, и скалисти планини, които напомнят за Исландия - непосредствено до неповторими фиорди и плажове.


Micheldever Wood, Англия



Намира се на около 8 км от Уинчестър в Хемпшир и представлява прекрасна гора с букови дървета, горски птици и скитащи елени. През пролетта мястото става още по-вълшебно благодарение на сините камбанки, които покриват горския етаж.


Ватнайокутл, Исландия



Национален парк Ватнайокутл, където се намира един от най-големите ледници в света, е едно от любимите ни места за изследване на ледени пещери. Но във Ватнайокутл, който покрива голяма част от източната част на Исландия, може да се види не само замръзнали ледени реки. В него се намират два от най-активните вулкани на острова, стада северни елени около връх Снефел и редица спиращи дъха водопади, сред които Свартифос, Деттифос и Селфос.


Моравски полета, Чехия



Моравските полета изглеждат като картина с маслени бои, но тези хълмове с пастелни цветове са съвсем истински. Най-източният регион на Чешката република често е наричан Моравска Тоскана, поради невероятната си прилика с едноименните хълмове в Италия. Още по-добре? Районът е лесен за еднодневно пътуване от Прага.


Метеора, Гърция



Сякаш все още стоящите манастири от 15-и век не са достатъчно впечатляващи, но сградите на Метеора са известни с това, че са разположени на почти недостъпни пясъчникови върхове в Централна Гърция. Смелите пътешественици могат да посетят манастира "Света Троица" - един от шестте все още съществуващи манастира - по 140-стъпално стълбище, издълбано в скалата.


Швейцарските Алпи, Швейцария



Швейцария е една от най-красивите страни в света - особено ако я посетите през зимата, когато швейцарските Алпи се превръщат в луксозна площадка за каране на ски, а дебелата снежна покривка превръща планинската верига в истинска страна на чудесата. Има и нещо, което ни кара да се спрем на ски пистата, когато видим емблематичния връх Матерхорн.


Хилегом, Нидерландия



Потърсете в Google "пролетни снимки на цветя" и екранът ви ще бъде залят със снимки на лалета - по-точно на лалета в Холандия. Цветовете цъфтят в целия регион, въпреки че някои дестинации определено са по-наситени с туристи от други. Предлагаме ви да се отправите към Хилегом в западната част на страната, който е по-спокойна алтернатива на много популярните градини Keukenhof.


Златни рат, Хърватия



Сред всички плажове в Хърватия Златни рат на остров Брач се отличава с необичайната си форма, която се променя в зависимост от течението. Така нареченият "Златен нос" получава името си от формата и цвета си, но е и популярно място за уиндсърфинг, каране на джет и стендъп падълборд. Ако обаче искате просто да седнете и да се полюбувате на невероятно тюркоазените води на Адриатическо море, няма да ви съдим.



Фарьорски острови, Дания



В северната част на Атлантическия океан, близо до Шотландия, се намират Фарьорските острови. В буквален превод "овчи остров", планинският регион се състои от общо 18 острова и е дом на 70 000 овце, които надвишават броя на местните жители. Но островът е и забележително красив - с живописни планини, назъбени брегове и зелени гори. Не пропускайте водопада Мулафосур, който изглежда като от приказка, с падаща вода върху скални отвеси и малко селце на заден план.


Халщат, Австрия



Величествените ледници, тучните ливади и стъклените води са само част от привлекателността на това древно село. Халщат, обект на световното културно наследство на ЮНЕСКО, е известен и с древната си солна мина с най-старото дървено стълбище в Европа (по-точно на три хиляди години). През зимните месеци той е популярна дестинация за каране на ски и сноуборд, благодарение на обилните снеговалежи и малкото хора - местното население наброява едва 800 души.


Шампан-Арден, Франция



Както подсказва името му, Шампан-Арден е родното място на мехурчетата и един от най-красивите региони във Франция. Районът е покрит с идилични долини и лозя, разбира се, но също така и с древни замъци, шато и абатства. Не пропускайте да посетите столицата Троа, където се намират великолепни църкви от Средновековието, и Реймс, където се намират подземни винарски изби и шедьовърът Катедралата Нотр Дам.


Остров Скай, Шотландия



С приказните си езерца и безкрайните си хълмове, магическият остров Скай е сътворен от мечти (независимо дали вече сте гледали "Outlander"). Въпреки че природата тук е вечна, островът има и напълно модерна кулинарна сцена - не можем да се сетим за по-красиво място, където да опитате кухня със звезди на Мишлен.


Езерото Блед, Словения



Има причина езерото Блед да е едно от най-популярните места в Словения. С изумрудените си води, островчето с църкви, гледката към Жулиенските Алпи и замъка на хълма, подобен на този на Дисни, няма да ви липсват перфектни гледки. Професионален съвет: Вземете любимия си на разходка с лодка в плетна - традиционна дървена лодка с гребла - до пищния остров в средата на езерото. (Според легендата посещението на църквата на острова и звънът на камбаната ще сбъднат всичките ви мечти. )


Rakotzbrücke (Мост Rakotz), Германия



Скрит в парка с рододендрони в Кромлау, мостът Rakotzbrücke от 19-ти век създава идеален каменен кръг, когато се отразява във водата под него. Мостът Rakotzbrücke често е наричан "Дяволският мост", тъй като структурата изглежда толкова невъзможна, че трябва да е построена от дявола.


Снимки: Getty


Източник: cntraveler.com







Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

везни