Свързани новини

01.07.2009 09:51

Израел превзе кораб на про-палестинска организация

Видян 1795 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Израелският флот е превзел кораб, превозващ про-палестински активисти, който се е насочвал към Ивицата Газа в нарушение на израелската блокада, предаде АФП.


"Израелският флот прихвана и пое контрола над товарния кораб "Арион", докато той се е опитвал нелегално да влезе в Ивицата Газа", заяви говорител. Военните съобщиха, че корабът, плаващ под гръцки флаг, е същият кораб, известен като "Духът на човечността", който е плувал до Газа, за да протестира срещу израелската блокада над управляваната от ХАМАС територия. Говорителят съобщи, че флотът се е свързал с кораба още предишната вечер и е съобщил, че няма да бъде допуснат до водите на Газа "поради рискове, свързани със сигурността и съществуваща морска блокада". След превземането си корабът е бил откаран до израелското пристанище Асхдод. Активистите на борда ще бъдат предадени на властите. Инцидентът е преминал без стрелба. Корабът е изпратен от базираното в САЩ Движение за свободна Газа, което съобщи, че той е носел "символичен" товар с хуманитарна помощ, за да окаже натиск върху правителствата и международните групи да направят повече за възстановяването на Газа. Гърция протестира срещу залавянето на кораба, плаващ под неин флаг. "Поискахме корабът, екипажът и пътниците да бъдат незабавно освободени", съобщи говорителят на гръцкото външно министерство Григорис Делавекурас. "Както сме казвали в миналото, всяка законна дейност на неправителствени организации трябва да се ползват със свобода", каза той. Медиите съобщиха, че на борда е имало няколко британци. Външното министерство в Лондон също изрази загриженост и заяви, че се опитва да изясни фактите. "Бихме били притеснени, ако се окажат истина историите, че израелския флот е превзел кораба в международни води", заяви говорител. Всички британци се съветват да не посещават Газа, включително водите край Газа. "Заявихме ясно пред Израел, че сме много загрижени за сигурността на британските граждани". Израел поддържа стриктна блокада над Газа от поемането на властта от ислямисткото движение ХАМАС през 2007 г. Информацията е на агенция БГНЕС.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


- Скъпа, ако умра, не ме жали дълго, омъжи се повторно, радвай се на живота, бъди щастлива. Само те моля да възпитаваш добре децата ни.
- Престани вече! Най-нормална супа е. Като не искаш, не яж!

към хороскоп хороскоп

дева

Служебната работа ще бъде толкова много

Служебната работа ще е толкова много, че няма да имате