Обидно е за всички ни 150 г. след убийството на най-светлия образ в нашата история някой да се подиграва точно с великото стихотворение Обесването на Левски и с драмата в него.

Свързани новини

03.01.2023 09:51

Защо се подиграват с Ботев по БНТ?

Видян 6022 пъти | Коментари 5
Гласували 8 рейтинг: 4.7500
много слаба слаба добра много добра страхотна

Ако филмът за Левски беше нелеп, Ботев от същия автор, който чак се и показва в него  ( Максим Генчев) е истинска подигравка - пример за невиждана безпомощност. То и филм не е, повече прилича на училищна самодейност. Подигравка е и с киното.


Жалко е, че в БНТ, която излъчи това нещо като нищо, вече няма художествен съвет. Той би спрял такова удивително падение и би спестил националното унижение в навечерието на 175-годишнината от рождението на най-големия български поет и публицист след броени дни.


Освен липсата на нормален сценарий и на адекватна режисура, профанския монтаж, нищо-и-никаквите снимки, подигравката с мъртви хора, при това национални герои, посредством цитати от поезията на Ботев, е повече от прекалена.


Така Каравелов ни в клин, ни в ръкав вика: "Гарванът грачи грозно, зловещо" по адрес на печатаря си, а Ботев - нему: "Птицо проклета".


Обидно е за всички ни 150 г. след убийството на най-светлия образ в нашата история някой да се подиграва точно с великото стихотворение Обесването на Левски и с драмата в него.


Обидно е и представянето на Каравелов, Стамболов, Бенковски, Заимов, Волов като карикатурни образи сами по себе си, а всички заедно - като нелепо сборище от лузъри, претенциозни, егоцентрични и не особено интелигентни. А не е и достоверно.
На този фон "а на вас - ананас" като реплика при превземането на кораба Радецки от четата на Ботев е просто безобиден кич. Далеч не единствен във "филма".


Глупаво е използването от главния герой на македонското "ке", докато изпълнителят зле прикрива мьекането си, но най-вече при положение, че поетът - революционер все пак е родом от Калофер.


Югозападен диалект незнайно защо използва и турчинът, изобразен на екрана от Ники Илиев: вместо "къде", пита  "дека". В същото време, незнайно защо румънците ту говорят на родния си език, ту на нашия. А революционерите за щяло и нещяло слагат имената в падеж, което е просто признак за тоталната неграмотност на авторите. Нелепост са и родопски или поне сливенски гайди на връх Вола. Пълна каша и никаква връзка с главния мозък!


Апропо, въпреки неизградения от авторите образ, Ники Илиев се справя най-добре с ролята, която са му дали, в сравнение с останалите изпълнители. По-неубедителен е вуйчо му Георги Кадурин, за което има оправдание - и за него характер няма изграден - само нахвърляни в празното пространство реплики. При липса на драматургия, а с това дори на един изграден и търпящ развитие образ, на актьорите не им остава нищо друго, освен да изглеждат твърде неубедителни пред камерата.


Несръчно пресъздадените бойни сцени нямат нужда от коментар - псевдоисторическите възстановки на драмсъставите от село са по-убедителни.


Но не би било зле в нещо, което претендира за биографичен филм и то за велика историческа личност, да има поне минимум приближаване до събитията на върха на Балкана.


Ако авторите поне в това се бяха справили, може би донякъде щеше да има обяснение за толкова безсмислено хвърлен труд и немалкото потрошени пари. Как можеха да го направят? Ами с някаква оригинална хипотеза, разработена и разиграна на екрана за смъртта на Ботев, за която има различни версии и по която се водят разгорещени дискусии през последните години - дали е от османски или от приятелски огън, дали пък не е акт на отчаяние, завършващ една чутовна саможертва?


А поднесеното във "филма" е просто продължение на цялата несръчност и безсмисленост на продукцията и няма никаква историческа и дори практическа логика. Освен логиката на тоталния, невиждан и нечуван провал, разбира се.



 Борис Ангелов



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 005 Борис Ангелов 04.01.2023 15:59

    Уважаеми господин Динев, ако така се казвате наистина, както личи от написаното от Вас, явно не сте си направили труда внимателно да прочетете написаното от мен. Всеки биографичен филм изисква внимателно проучване на историческите факти. И точно за това аз настоявам, за автентичност - от обстоятелствата до фона. Не да се измислят неща, както Вие се правите, че сте разбрали. Освен това, биографичен филм се прави всъщност, за да се осветли нещо ново, нещо непознато, поне нещо малко известно за дадената личност - то няма и друг смисъл от подобно упражнение. Понякога творците даже си позволяват да подсилват внушенията - например Форман при хипертрофирането на ролята, която Салиери е изиграл в живота на Моцарт във филма "Амадеус". Тази негова гледна точка дотолкова е възприета, че за огромната част от хората по света се е превърнала в абсолютна истина. Аз не твърдя, че някой детайл от това, което видяхме на екрана е подигравка - цялото нещо, определящо се за филм е подигравка. Дребнавото Ви заяждане няма как да изтрие изрично написаното от мен, което ще си позволя да цитирам, в случай, че не сте го видели или сте се направили, че не сте го видели, за да разбете сами колко безсмислено изглежда написаното от Вас и колко невярно е то:"Но не би било зле в нещо, което претендира за биографичен филм и то за велика историческа личност, да има поне минимум приближаване до събитията на върха на Балкана. Ако авторите поне в това се бяха справили, може би донякъде щеше да има обяснение за толкова безсмислено хвърлен труд и немалкото потрошени пари. Как можеха да го направят? Ами с някаква оригинална хипотеза, разработена и разиграна на екрана за смъртта на Ботев, за която има различни версии и по която се водят разгорещени дискусии през последните години - дали е от османски или от приятелски огън, дали пък не е акт на отчаяние, завършващ една чутовна саможертва? А поднесеното във "филма" е просто продължение на цялата несръчност и безсмисленост на продукцията и няма никаква историческа и дори практическа логика. Освен логиката на тоталния, невиждан и нечуван провал, разбира се". Имам честта 17 години да бъда акредитиран кинокритик на фестивала в Кан. Така че, който трябва, е преценил моите качества и нещата, които пиша за филми. Ако мислите, че като нападате мен, защитавате това смехотворно нещо, представящо се за филм, да знаете, че не Ви се получава пропагандата. Както всяка от типа "Вие защо биете негрите" - класиците тази работа са я разобличили преди век, ако сте чели... Забавно е обаче на какво се дължат Вашите претенции да наричате текста "нелеп", защото личи, че нямат никакво покритие. Не пиша това, за да ми се обяснявате - нямам нужда. Всичко е ясно. Пиша го само, защото ми е жал!

  • 004 Ивайло Динев 04.01.2023 13:36

    Критичният анализ Борис Ангелов, е по-нелеп и от самия филм. Интерес буди факта, че Борис Ангелов намира за „подигравката с мъртви хора“, импровизираното цитиране на поезията на Ботев, дори и мьекането на изпълнителя на главната роля, но видите ли импровизациите по отношение на смъртта на поета, като самоубийство или „приятелски огън“ били оригинални хипотези, въпреки, че липсват каквито и да е исторически доказателства за подобно нещо.

  • 003 Anonimen 03.01.2023 18:58

    Бездарието и олигофренията е емблема на територията бг от 76 години. Още ли не сте свикнали?

  • 002 мутренска кочина 03.01.2023 11:43

    И Максим Генчев и същият като смешния ни политически елит, огромно самочувствие без покритие, голямо его и още по-голямо бездарие! Докарахме я до там прости да управляват умни и да продават и предават националните ни интереси и герои

  • 001 Anonimen 03.01.2023 10:18

    Напълно подкрепям изразеното становище за филма. БНТ непрекъснато излъчва български филми с недодялан сценарий, с артисти статисти,които преиграват и се държат неадекватно на екрана,които бълва ВИТИЗ и ако някой е обърнал внимание на статистиката за гледане на продукциите, ще види, че те не се гледат, те са просто похарчени пари за лош продукт. В случая обаче не става въпрос само за това, а за липсата на за това , че се поругава паметта на идолите на България. ПОЗОР.

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Блондинка опитва да постъпи на работа в полицията.

Възрастният шеф в полицията я поглежда и пита:

- Ще ви задам няколко въпроса. Колко е две по две?

- Ъъъъ, четири.

- Добре. Корен квадратен от 100?

- Ами, десет!

- Отлично. Кой е убил Ботев?

Блондинката замълчава.

- Не знам, - накрая казала тя.

- Добре, помислете и елате утре

Блондинката се обажда на приятелка. Тя я пита:

- Взеха ли те на работа?

- Не само, че ме взеха, но вече ми поръчаха и разследване на убийство!

 

 

към хороскоп хороскоп

водолей