Свързани новини

30.06.2009 16:10

Пенсиите скачат с 10% утре

Видян 3226 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

И тази година, въпреки световната криза, пенсиите скачат не само от 1 януари, но и от 1 юли. Увеличението е с 9,7% и важи за всички хора от третата възраст.
За мандата на Тройната коалиция пенсиите са скочили със 108%. Станишев спази обещанието си да има поне по две повишения от по 10%. С натрупване сумата от процентите стигна 108 на сто.
Критиците на управлението вече контрират, че инфлацията при влизането в Европейския съюз през 2007 г. е изяла доста проценти. Сметките обаче показват, че реално възрастните хора получават 55% ръст на доходите си като се сметне цялото повишение на цените през последните 4 години.
Други от критиците на управлението лансират тезата, че най-облагодетелствани са ветераните с максимални пенсии. От Нова година правителството вдигна техния таван от 450 на 700 лева. Въпреки това обаче десетки хиляди хора все още са ощетени, тъй като не получават дохода, за който са се осигурявали и който трябва да получават в годините на пенсия.
Финансовият министър Пламен Орешарски обясни, че засега няма ресурс за допълнително вдигане на тавана. Причината е, че съотношението на работещи и пенсионери у нас е 1:1. Така онези, които трябва да вземат по няколко хиляди лева пенсия още известно време ще бъдат ощетявани.
От техните пенсии всъщност получават месечни възнаграждения от държавата дори онези, които нямат и година трудов стаж. В името на справедливостта минималната пенсия е с по-малък ръст от средната. Тя е скочила с 98% за мандата на правителството на Сергей Станишев. С отчитане на инфлацията ръстът е 48%.
Как стана възможно всичко това?
Получи се заради умерената финансова политика на правителството. Това осигури натрупване на държавен резерв от 25 млрд. лева, привличане на чужди инвестиции от 24 милиарда евро, както завършване на всяка бюджетна година с излишък, което бе критикувано от десницата и някои т.нар. икономически “експерти”.
Най-важното, което направи кабинетът бе реализирането на проекта за Сребърен фонд. Там влизат част от приходите от приватизацията, които осигуряват стабилност на пенсионната система. Както в цяла Европа, така и у нас общественото осигуряване попада в ситуации на дефицит.
За да не се стигне до положението на страни от ЕС като Литва, където от 1 юли не само че не вдигат пенсиите, но и изобщо няма да ги изплащат.  


 


Станишев: Продължаваме да вдигаме и в следващия мандат – средната пенсия ще стане 450 лв.


Сергей Станишев пое ангажимент с предизборната програма на БСП, че пенсиите ще продължат да растат с ускорени темпове. Средната ще достигне 450 лв. в следващия мандат на левицата. Минималната пенсия ще достигне 200 лв. БСП е и единствената партия, която гарантира, чевлизането на България в еврозоната ще стане при сегашния фиксиран курс. Както е известно, “експерти” от обръча от фирми около ГЕРБ активно лансират тезата за обезценка на лева. Ако има девалвация, това ще доведе до фактическо намаляване на пенсиите, а освен това ще донесе и до рекордна инфлация, за която забравихме особено през последната година.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

 

 

към хороскоп хороскоп

телец