Изследователите стигат до заключението, че прилагането на допълнителен слой от икономически ефективни стратегии, които те излагат в проучването, може да спаси до 84% от уязвимото биологично разнообразие на Антарктида.

Свързани новини

25.12.2022 08:13

65% от растенията и животните в Антарктида може да изчезнат. Емблематичните пингвини са най-застрашени

Видян 3299 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Беше само въпрос на време климатичните промени и замърсяването, причинени от човека, да достигнат и най-изолирания континент на планетата. С повишаването на глобалната температура девственият ландшафт на Антарктида вече се променя, а нови изследвания показват, че повечето от растителните и животинските видове в региона, включително емблематичните пингвини, са в беда.

Проучването, публикувано в списание PLOS Biology, показва, че 65% от местните видове в Антарктида, сред които на първо място са императорските пингвини, вероятно ще изчезнат до края на века, ако светът продължи да действа по обичайния си начин и не успее да ограничи затоплящите планетата емисии на изкопаеми горива.


Проучването показва също, че настоящите усилия за опазване на природата в Антарктида не са ефективни за бързо променящия се континент. Изследователите стигат до заключението, че прилагането на допълнителен слой от икономически ефективни стратегии, които те излагат в проучването, може да спаси до 84% от уязвимото биологично разнообразие на Антарктида.

"Антарктида всъщност не допринася за изменението на климата; там не живеят голям брой хора, така че най-голямата заплаха за континента идва отвън", казва пред CNN Жасмин Лий, водещ автор на изследването. "Наистина се нуждаем от глобални действия по отношение на изменението на климата, както и от повече местни и регионални усилия за опазване, за да дадем на антарктическите видове най-голям шанс да оцелеят в бъдеще. "


Географската изолираност на Антарктида отдавна е предпазила континента от засилващите се последици от климатичната криза и други екологични бедствия, които поразяват останалата част от света, като горските пожари, наводненията и сушата. Учените вече са наблюдавали значителни промени в северната част на Арктика, която се затопля четири пъти по-бързо от останалата част на планетата.


Въздействието на климатичните промени в Антарктида обаче тепърва започва да се проявява. Последните данни например показват, че морският лед в Антарктида намалява по-бързо, отколкото преди десетилетия.

Проучването от четвъртък показва, че изчезването на морския лед застрашава няколко вида морски птици, като императорските пингвини и пингвините Адели, които разчитат на леда от април до декември, за да свият малките си. Ако ледът се разтопи по-рано или замръзне по-късно през сезона в резултат на повишаването на температурите, пингвините се затрудняват да завършат репродуктивния си цикъл.

"Тези емблематични видове, като императорските пингвини и пингвините Адели, са изложени на риск и е наистина тъжно да си помислим, че Антарктида е една от последните големи пустини на планетата, а човешкото въздействие се вижда и усеща там", казва Лий. "Невероятно тъжно е да си помислим, че можем да доведем тези видове до изчезване. "


 Снимка: Wolfgang Kaehler/LightRocket/Getty Images



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Има два типа хора. Аз избягвам и двата

към хороскоп хороскоп

везни

Днешният ден ще ви напомни за значението на личното пространство

Днешният ден ще ви напомни за значението на личното