Според вестника китайското правителство е забранило износа на процесори LoongArch за други държави от съображения за национална сигурност.

Свързани новини

14.12.2022 12:30

Китайската забрана за износ на микрочипове включва и Русия

Видян 1017 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Китайските компютърни процесори, използващи оригинална технология, разработена от производителите, няма да бъдат изнасяни за други страни, включително Русия, съобщава бизнес всекидневникът "Комерсант", позовавайки се на източник, близък до Министерството на цифровото развитие. Това може да повлияе на потенциалните планове за замяна на чиповете, произвеждани от големи компании като Intel, с алтернативни продукти.

Съобщеното ограничение засяга по-новите процесори, произведени от Loongson Technology, които използват архитектурата на набора от инструкции (ISA) LoongArch. ISA определя начина, по който процесорът обработва данните, като изисква настройки на операционната система на компютъра, който го използва.


LoongArch беше въведена през април 2021 г. с обявената цел да направи местната китайска компютърна индустрия по-малко зависима от чуждестранните технологии. Първата серия процесори, използващи новата архитектура, е пусната в производство по-късно през същата година.

Според вестника китайското правителство е забранило износа на процесори LoongArch за други държави от съображения за национална сигурност.

"Най-добрите чипсети в Китай се използват от военнопромишления комплекс и това е основната причина те да не са достъпни за чуждестранните пазари", е цитиран източникът.


Руска промишлена група, създадена с цел насърчаване на търговията с азиатските страни, посочи, че съобщената забрана може да е по-скоро неофициална, отколкото изрична.

"Доколкото ни е известно, досега не е имало официални изявления относно износа на процесори Loongson. В случай на негативен сценарий ние разполагаме с много начини за закупуване на такива продукти, включително чрез по-малки посредници", заяви пред "Комерсант" Виталий Манкевич, ръководител на Руско-азиатския съюз на индустриалците и предприемачите.

Санкциите, наложени на Русия от САЩ във връзка с кризата в Украйна, включват ембарго върху полупроводници, в които се използват американски технологии. През юни министърът на търговията на САЩ Джина Реймондо заяви, че глобалният износ на чипове за Русия е спаднал с 90 % поради ограниченията.


Част от отговора на руското правителство на търговските санкции на Запада беше разрешаването на "паралелен внос" - внос през трети страни без изричното съгласие на първоначалния продавач - на голямо разнообразие от стоки - от дрехи до ядрени реактори. Процесорите, произведени от Loongson, са предназначени за обща употреба и се конкурират с подобни продукти, разработени от световни лидери като Intel и AMD.

Според "Комерсант" покупките на потребителска електроника, извършени чрез схемата за паралелен внос, досега са били достатъчни, за да задоволят търсенето в Русия. Някои компании обаче проведоха пилотни програми, за да проучат възможността за използване на китайски чипове вместо западни. Сред вариантите е бил и Loongson.


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!