Решени са редица проблеми. Износителите и вносителите започнаха да се обръщат към банките с молба за откриване на сметки", каза Сахаи пред индийския вестник "Минт".

Свързани новини

17.12.2022 07:32

Русия и Индия ще изпробват нов механизъм за разплащане в рупии: Ню Делхи

Видян 6364 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

От следващата седмица Индия ще започне да използва рупията при търговските си разплащания с Русия, съобщиха местни медии, като се позоваха на ръководителя на Федерацията на индийските експортни организации (FIEO) Аджай Сахай.

Двете държави ще изпробват новия механизъм за плащане за първи път, след като той беше одобрен от Държавната банка на Индия, държавна търговска банка, през септември.

Миналия месец индийското правителство разреши националната валута да се използва при международни търговски разплащания в опит да насърчи износа и да намали зависимостта на рупията от долара. Централната банка на страната, Резервната банка на Индия, по-рано призова индийските кредитори да въведат допълнителни мерки за сделките за внос и износ в рупии.


Решени са редица проблеми. Износителите и вносителите започнаха да се обръщат към банките с молба за откриване на сметки", каза Сахаи пред индийския вестник "Минт".

Съобщава се, че разплащанията между Русия и Индия ще се извършват с помощта на т. нар. сметки vostro. Сметката vostro обикновено се открива в местна банка от името на чуждестранна банка и съхранява авоарите на последната във валутата на страната, в която са депозирани парите, в случая рупии.

"Открити са около десет или единадесет сметки vostro", казва неназован правителствен служител пред медията. "Например в IndusInd Bank са открити шест сметки vostro, което означава, че шест различни руски банки са открили сметки в банката", уточнява служителят.


Очаква се разплащанията в рупии да спомогнат за увеличаване на взаимната търговия и за опростяване на руските доставки на петрол за Индия, които се увеличиха значително от март насам.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Жената по природа е много добра, може да прости на един мъж дори и да не е виновен...

към хороскоп хороскоп

скорпион