„Първо ще изчакаме заседанието на Европейския Съвет на 15 и 16 декември – какво решение би могло да бъде взето по въпроса. Всякакви изявления на този етап биха били преждевременни. Възможни са различни варианти, успяхме да избегнем най-неприятния”, каза той.

Свързани новини

09.12.2022 15:48

Нидерландия едностранно въведе ново изискване за Шенген: Служебният премиер

Видян 1353 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

„България се наложи да води с Австрия и Холандия не реални преговори, а разнопосочен диалог. Правителството на Нидерландия обяви в техния парламент, че е направило политическа връзка между разширяването на Шенген и изпълнението на върховенството на закона – т.е. едностранно е въвело ново изискване”.

Това заяви служебният премиер Гълъб Донев при изслушването си в парламента за отлагането на страната ни за членство в Шенген.

Той изтъкна дълга към тримата български граничари, загинали външната граница на ЕС. Последиците могат да се окажат сериозни не само за нашата страна, в не по-малка степен за Австрия и Нидерландия.

България не се е отказала от Шенген, каза Донев.

„Първо ще изчакаме заседанието на Европейския Съвет на 15 и 16 декември – какво решение би могло да бъде взето по въпроса. Всякакви изявления на този етап биха били преждевременни. Възможни са различни варианти, успяхме да избегнем най-неприятния”, каза той.

По думите на премиера изискванията са технически и те са покрити. „От свършеното от служебното правителство – независимо от безспорния факт, че критериите за присъединяване към Шенген са изпълнени, бяха извършени две проверки, организирани от ЕК с участието на заинтересовани държави-членки”, изреди премиерът и каза подробно кога са били.

„На 14 октомври 22 г. имаше мисия с европейско сътрудничество, шенгенска и визова организационна система. Екипът, който е правил проверката, е от 12 държави-членки и петима експерти от ЕК. Те отчитат, че от 2011 г. България е положила необходимите усилия”, каза Донев.

„През ноември имаше втора визита, която да проври визите, защитата на данните и съдебното сътрудничество”, разказа Донев и изтъкна, че заключенията гласят, че България продължава да покрива необходимите критерии.

Той припомни, че след това имаше проверка и от посолството на Австрия. България покрива всички условия за членство. Нидерланската страна избра да не участва в тези проверки.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

водолей

Използвайте деня, за да размислите

Използвайте деня, за да размислите и да се