Безумната идея на К. Нинова за вдигане на минималната заплата на 850 лв., което ще струва над 1 млрд.лв на бюджета, а хазната без друго е на тежък дефицит и догодина ще бъде на минус над 10 млрд.лв. и без тази мярка, както вече обясни и Министерството на финансите, беше приета от НС. Но само на първо четене.

Свързани новини

08.12.2022 13:59

Безумието 850 лв. МРЗ мина, но само на първо четене

Видян 2065 пъти | Коментари 3
Гласували 2 рейтинг: 3.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Безумната идея на К. Нинова за вдигане на минималната заплата на 850 лв., което ще струва над 1 млрд.лв на бюджета, а хазната без друго е на тежък дефицит и догодина ще бъде на минус над 10 млрд.лв. и без тази мярка, както вече обясни и Министерството на финансите, беше приета от НС. Но само на първо четене. В пленарната зала от ГЕРБ направиха уговорката, че второто четене трябва да прецизира механизъм ли се приема или конкретно число.


Това подсказва, че популизмът, който ще доведе да фалит голяма част от частния бизнес в страната, изхранващ над ¾ от работещите у нас, все пак може да бъде овладян и предизборното надлъгване да бъде спряно.
Освен че показва и защо не е добре служебното правителство да внесе бюджет, а увлечени в стартиралите си кампании партиите да наддават по всички разходни пера като на циганска сватба. Защото това само налива масло в огъня на инфлацията, срещу която уж всички се борят. И прави бедните още по-бедни.


В много сектори, като туризма, от който очакваме икономически ръст на фона на повсеместния спад, също и като основния ни производствен отрасъл – текстилната индустрия, 850 лв. е малко под средната заплата. Въвеждането на такъв минимум, ако не фалира веднага предприятия, ще доведе до масови уволнения. Защото ударът по бизнеса идва успоредно с шокиращите цени на тока и скока на лихвите по кредитите.


На този фон учудваща адекватност проявиха от Възраждане с предложение, ако се приеме популистичното вдигане на МРЗ, да има компенсации във вид на намаляване на данъчно-осигурителната тежест за предприятията.


Радостина Тонева


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 003 Anonimen 08.12.2022 17:27

    Защо изтрихте коментара ми? С какво нарушаваше правилата Ви или не съвпадаше с Вашето мнение?

  • 002 Anonimen 08.12.2022 17:21

    Отдавна МРЗ трябваше да се вдигне. Искате евро. Как ще въведете еврото с 550 лв. МРЗ нето? Всичко поскъпна драстично през последната година. Бизнесът изобщо не е на загуба. Трябва да се научи да плаща адекватни заплати.

  • 001 Чурулик Марийкин 08.12.2022 16:02

    Освен, че ще се увеличат осигуровките за нас останалите, и все повече ще се размива разликата между квалифициран и неквалифициран труд, друга "полза" от подобни решения на ТЕЗ 240 АЙДУКА НИ ДОКАРАХА ДО ТУКА, не се забелязва!!!

RSS

Най-нови

 Георги Георгиев

Спряхме Аферата с имотите в Южния парк: Георги Георгиев

"Спряхме Аферата с имотите в Южния парк ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Кирил Петков спасил Бойко Борисов. За благодарност Бойко извадил спестовна книжка и му я дал.


 

- Но аз не мога да тегля от нея!


 

- Нищо, ще внасяш!

към хороскоп хороскоп

риби

Ще се наложи да се занимаете и с не толкова приятни дейности

Ще се наложи да се занимаете и с не толкова приятни