Ново поличитческо обединение се заформя у нас, след проведена кръглата маса Лява България – идеи, политики, единение в НДК. В него попадат добре познати лица от близкото минало, които през годините напуснаха БСП и създадоха собствени формации. Формациите, които официално ще участват са: създадената от експрезидента Георги Първанов АБВ с лидер Румен Петков, Изправи се България на Мая Манолова, Движение 21 на Татяна Дончева, Българска прогресивна линия на Красимир Янков, Нормална държава на Георги Кадиев и партия МИР на Симеон Славчев.

Свързани новини

29.11.2022 18:00

Нов ляв проект и червен картон за Нинова

Видян 5757 пъти | Коментари 3
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Ново политическо обединение тип ПАСОК се заформя у нас, след проведена кръглата маса Лява България – идеи, политики, единение в НДК. В него попадат добре познати лица от близкото минало, които през годините напуснаха БСП и създадоха собствени формации. Формациите, които официално ще участват са: създадената от експрезидента Георги Първанов АБВ с лидер Румен Петков, но присъства и бившият млад председател Костадин Проданов, Изправи се България на Мая Манолова, Движение 21 на Татяна Дончева, Българска прогресивна линия на Красимир Янков, Нормална държава на Георги Кадиев и партия МИР на Симеон Славчев.


Напомняме, че само ден по-рано соцлидерът Корнелия Нинова се обърна към всеки от тях с апел да се завърнат в БСП, но засега въпросът за  каквото и да било взаимодействие с Позитано остава висящ. 


"Призивът на Нинова ми звучи като поредното надцакване. БСП е поканена в тази дискусия, а ръководството предпочита да даде пресконференция преди това, в която да наддава. Съмнявам се тези тактически ходове да доведат до нещо добро", коментира поканата и пред БНТ членът на НС на БСП и настоящ служебен министър на правосъдието Крум Зарков. По същото време той имаше среща с посланиците от ЕС и Швейцария за влизането ни в Шенген.


Инициативата за новото обединение обяви действащия член на НС на БСП Костадин Паскалев. Дончева определи проекта като лявоцентристки, но форматът тепърва ще се уточнява, името – също. Паскалев за най-лесно го нарича Спаси лявото. Участниците обаче вече са единодушни, че се събират в подготовка за участие на евентуални предсрочни избори през март следващата година, както и за местния вот  през есента на 2023 г.


За това дали БСП може да стане част от бъдещото обединение, Паскалев остави отворена врата. Другите участници са скептични или поне докато в Левицата няма промени, т.е не искат Нинова.


“Имаме едно предложение, не казвам неприлично предложение - напусналите БСП да подадем молба и да се върнем в партията”,  каза Първанов по време на кръглата маса.


"Бих казал промяна, но сега иззеха тази дума и я опорочиха. Без обединена левица ние няма да имаме сериозен успех. Дължим го на левите избиратели. Трябва да се работи за равнопоставеност на формациите. По-малките няма да имат свръхпретенции, да слагат прът в колелата", коментира експрезидентът. Той отбеляза, че за общо явяване на местните избори трябва да започне да се работи веднага.


„Длъжен съм да припомня на тогавашния състав на Националния съвет на БСП, че на 7 януари 2014 г. с решение на Националния съвет ние бяхме изключени от партията, каза Първанов по повод поканата Нинова всички, напуснали партията, да възобновят членството си в нея. Той добави, че това е било против устава.


„Сега, когато искаме да бъдем заедно, надявам се желанието отсреща да е искрено. Дайте да се съберем по пътя, дайте да не се събираме силово“, заяви още Първанов.
"Малко сме като разведено семейство, което се опитва да се събере в името на децата. Имаме търкания, но това няма значение", образно обобщи новия опит Георги Кадиев.


Егор Глазунов


Снимка: БТА


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 003 Anonimen 30.11.2022 16:11

    обаче те си вЕрват, че са незаменими или някой от някъде ги организира за ново съсипване на лявата идея

  • 002 Anonimen 29.11.2022 23:35

    ми схванаха, че са три файтона хора и никой няма да тръгне след тях, освен няколко роднини, пък и от празни приказки пари не падат, така е, на 9 - ти оцелелите комунисти са били само 9000 в България, а освен това не схванаха истината за пландемията освен Румен Петков, което говори, че нямат нито знания на чужди езици, аналитичен ум, гъвкавост, нито стабилна информация, а само кариеристичен афинитет към власт, почести, пари, дуене

  • 001 ИвайлоК 29.11.2022 20:59

    Не виждам имената на Жан Виденов и Валентин Вацев - около тях може да има истинска левица. А иначе изброените в статията лица са клоуни.

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

козирог