Според близкия и промотирал NEXO Капитал защитата ще се гради на „забавянето” за завеждане на иска, тъй като става дума за нещо, случило се през март 2021 г. Даже вестникът пише „седи”, не стои, както е правилно на български език, „въпросът за допустимостта, предвид, че случилото се датира от март 2021 г.”

Свързани новини

28.11.2022 09:24

За $59 М съдят бг койн-офшорката NEXO и в Лондон при сринати с 66,1% през 2022 г. виртуални валути

Видян 2692 пъти | Коментари 1
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Второ дело в Лондон започва срещу офшорната криптобанка с български собственици NEXO, след като против нея лично главният прокурор на Ню Йорк и колегите й от още 7 щата обявиха искове. Крупни ирландски инвеститори: Шейн, Оуен и Джейсън Мортън искат компенсация за противоправното замразяване на сметките им без предупреждение, принудата да продадат на 60% по-ниска цена криптовалутата на компанията и други вреди.


Претенциите са за минимум 59, 2 милиона долара, но могат да достигнат 126 млн. долара, колкото всъщност са всички поверени от инвеститорите средства. Ирландците са били най-големите държатели на криптовалутата на бг компанията с офшорна регистрация – 43 млн. от общо 560 млн. токена, което кара Капитал да си противоречи, че „делото е сравнително малко за мащаба на NEXO”. Не е вярно само по себе си, а пък особено, като се прибавят останалите искове към компанията.


Според близкия и промотирал NEXO Капитал защитата ще се гради на „забавянето” за завеждане на иска, тъй като става дума за нещо, случило се през март 2021 г. Даже вестникът пише „седи”, не стои, както е правилно на български език, „въпросът за допустимостта, предвид, че случилото се датира от март 2021 г.”


Първо, НЯМА дела за бъдещи, а само за минали казуси. Второ, правото се основава на факти, а „факт” означава в превод от латински „направено”, т.е. винаги става въпрос за МИНАЛИ събития. Трето, на българските собственици на кайманската офшорка няма да помогне и давността – през 2022 г. всичко, случило се през 2021 г. си е напълно подсъдно.


Искът не е заявен „оптортюнистично 2 години след настъпване на съответните събития”, както в характерния за комюникетата си непремерен стил, а в случая и несъответното на фактите, са отвърнали пред Капитал от фирмата, пък и да беше. Пак щеше да мине.


Вестникът напомня, че собственици са „прочулият” се с подобни заявления и по аферата Хелпкарма Коста Кънчев и ексдепутатът от десницата Антони Тренчев. Капитал пропуска да напомни, че те вече са в лондонския съд по иск на бившия им съдружник – синът на екс вицепремиера Лидия Шулева. И той ги обвинява, меко казано, в некоректност.  


Всъщност „забавянето”, което не е никакво забавяне, а си е точно навреме, е по вина на NEXO, която месеци наред не е отговаряла на ирландските инвеститори – едни от най-големите изобщо в портфейла й, към кое дружество от нейната върволица компании да отправят претенциите си.


Капитал обаче напомня още едно дело срещу криптобанката, което определя като „сходен иск”, от друга група инвеститори, само че американски, заведено в края на 2020 г. Но не казва кои са.
В бизнескръговете у нас се твърди, че това са представители на силното еврейско лоби. Парите им, които искат да си върнат, са около 40 млн. долара и няма начин това да не стане, защото светът е много малък.


Притесненията на ирландците, за да поискат изтегляне на парите си – 126 068 923 долара от NEXO, а бг собствениците на офшорката да им откажат, също са доста сходни с цитираните в другите искове срещу компанията:


Липса на прозрачност на корпоративната структура и с кое дружество всъщност имат отношения
Спазва ли NEXO финансовите регулации на Великобритания, ЕС и САЩ?
Има ли разрешителни от финансовите регулатори?


Защо не публикува отчети?


Въпросите май се оказват риторични, ако се съди по обвиненията, особено държавните от страна на американските контролни органи и главните прокурори на 8 щата.


Именно по тези причини ирландските инвеститори започват да продават на малки порции, отговорни към цената на компанията, своите криптовалутни единици от нея и продължава в следващите дни, докато на 22 март 2021 г. започват ограничения в обемите, а на следващия ден изобщо едностранно и без предупреждение NEXO спира възможността на единия от вложителите да работят със собствените си пари.


Ирландците тогава започват обръщане на токените й в други криптовалути, за да спасят инвестицията си в 19 транзакции. На следващия ден обаче и тази възможност е спряна едностранно и без предупреждение от компанията.


Така 88 млн. долара остават недостъпни за хората, чиято собственост, са на 23 март 2021 г.


Братята Мортън търсят лицето си за



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 28.11.2022 12:42

    Апетитът идва с яденето. След като не получиха наказание за аферата Хелп, престъпниците отвориха още по-голяма уста. Тренчев е ярък пример, че българските депутати са алчни хиени и престъпници, на всякъде намират начин да вършат престъпленията си

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

към хороскоп хороскоп

водолей

Ще си възвърнете вярата в хората

Ще си възвърнете вярата в хората, при това по някакъв