Източниците твърдят, че в момента Брюксел работи по спешна схема за насочване на средства към ключови високотехнологични отрасли. Това ще бъде "Европейски фонд за суверенитет", който ще помага на предприятията да инвестират в Европа и да спазват амбициозни екологични стандарти, обясниха те.

Свързани новини

26.11.2022 08:00

ЕС се подготвя за надпревара със САЩ по отношение на субсидиите: Politico

Видян 6886 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

ЕС подготвя мащабен проект за субсидии, за да предотврати унищожаването на европейски компании от американски конкуренти, които получават държавна помощ, съобщи Politico, позовавайки се на свои източници.

Двама високопоставени служители на ЕС заявиха пред новинарския уебсайт, че спорът се отнася до т. нар. закон за намаляване на инфлацията - схема за промишлени субсидии на стойност 369 млрд. долара, въведена от президента на САЩ Джо Байдън в подкрепа на зелените индустрии.

Според доклада служителите на ЕС се опасяват, че сега предприятията ще бъдат изправени пред почти непреодолим натиск да пренасочат нови инвестиции към САЩ, а не към Европа.


"Европа е изправена пред двоен удар с чук от САЩ", съобщава Politico, като отбелязва, че Европейската комисия и държавите членки "са осъзнали, че трябва да действат бързо, ако искат да предотвратят превръщането на континента в индустриална пустош"

Източниците твърдят, че в момента Брюксел работи по спешна схема за насочване на средства към ключови високотехнологични отрасли. Това ще бъде "Европейски фонд за суверенитет", който ще помага на предприятията да инвестират в Европа и да спазват амбициозни екологични стандарти, обясниха те.

 Според съобщенията ЕС е трябвало да действа "изключително бързо", тъй като компаниите вече вземат решения къде да изградят бъдещите си заводи за всичко - от батерии и електрически автомобили до вятърни турбини и микрочипове.

Неназованите длъжностни лица посочват още една причина за бързата реакция на Брюксел - за да се избегне възможността отделните държави от ЕС да се справят сами с отпускането на спешни пари.

Междувременно в понеделник ръководителят на промишлеността на ЕС Тиери Бретон предупреди, че новият пакет от субсидии на Байдън представлява "екзистенциално предизвикателство" за европейската икономика, като подчерта, че сега е въпрос на изключителна спешност "да се обърне процесът на деиндустриализация".


 Законът за намаляване на инфлацията би могъл да навреди особено много на страните от ЕС, произвеждащи автомобили, като Франция и Германия, тъй като насърчава потребителите да купуват американски автомобили, когато става въпрос за електрически превозни средства.

"Тъй като дипломатическото решение изглежда малко вероятно, а Брюксел иска да избегне тотална търговска война, надпреварата за субсидии сега изглежда все по-вероятна като спорен план Б", се казва в доклада.


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Жената по природа е много добра, може да прости на един мъж дори и да не е виновен...

към хороскоп хороскоп

близнаци

Добър момент да откриете нужната ви информация

Добър момент да откриете нужната ви информация. Ще