Президентът допълни, че още днес ще се произнесе за оставката на главния секретар на МВР, а другата седмица ще повика за консултации „Български възход“ на Стефан Янев.

Свързани новини

24.11.2022 13:23

Бързо връчвам мандатите, ако партиите искат избори: Радев

Видян 1803 пъти | Коментари 1
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

"Партиите да приемат своята отговорност“, призова президентът Румен Радев от Враца. “Дадох достатъчно време и за работа по законите, и за диалог. НС има да върши много работа. Има закони, които трябва да бъдат приети сега, а не през лятото”, категоричен бе той.


„Ако партиите са единодушни, че искат избори – няма проблем, мандатите могат да се извъртят много бързо”, обяви Радев.


Напомняме, че още през октомври 19‘ писа, че ще се протакат консултациите и преговорите за кабинет, което ще доведе разпускане на 48-о НС около Коледа или за ЧНГ и избори през март. Още тогава прогнозирахме рулетка на мандатите поне до средата на декември, за да бъде евентуално приет бюджетът на държавата за 2023 г. Той вече е подготвен от служебното правителство и сега трябва да мине два пъти през Бюджетната комисия и два пъти през пленарната зала. Партийният популизъм, въпреки тежкия дефицит, огромните заеми и фактическият фалит на НОИ, пречи.


„Третият мандат ще бъде връчен след Нова година, за да има избори през месец март“, обяви само преди дни Радев по време на консултациите с Демократична България. Тогава той изрази надежда да не се стигне до тази хипотеза, но сега вече вижда все по-малко шансове за това. Напомняме, че първият мандат трябва да отиде при ГЕРБ, което обаче едва ли ще доведе до формиране на кабинет заради липса на подкрепа в НС. Същото важи и за втория на Продължаваме промяната. Само преди ден от формацията на Кирил Петков и Асен Василев вече обявиха, че ще формират кабинет на малцинството с Демократична България (общо само 73 депутати от поне нужни минимум 121 и реално поне 125), но без БСП. А сега изобщо заплашиха, че ще пропуснат реда си заради поправките в Изборния кодекс.


След изборите се ръководя от две основни цели – да се направи максималното, за да има правителство, да се даде време за диалог, да се отдалечат партиите от предизборната риторика“, отбеляза държавният глава. „Втората е така да се връчат мандатите, че ако има провал и не се състави правителство, изборите да не са през най-тежкия период януари и февруари. Това изисква забавяне, аз съм поел тази отговорност и няма да насроча вота тогава, тъй като рискът да има още по- ниска избирателна активност е много голям“, посочи Радев в началото на седмицата.


Сега той обяви, че ще проведе последната консултация с Български възход през следващата седмица. След това ще премине към връчването на проучвателните мандати.


Още преди старта на консултациите и дори преди конституирането на 48-о НС стана ясно, че президентът няма да бърза нито с разговорите, нито с парламентарната рулетка, за да даде време на партиите да гласуват бюджет за следващата година, както и важни закони, свързани с реализацията на Плана за възстановяване и устойчивост.


Конституционалисти коментираха, че вече има огромно забавяне с консултациите, но Конституцията го допуска, поради липса на срокове за връчване на първия мандат. Протакане може да има и при третия мандат, преди който също могат да се провеждат консултации.



  Снимка: БГНЕС



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 25.11.2022 10:57

    Освен, че приватизира корупционните схеми на мафията, този лъжец пласира и масонската си кохорта и удвои гепенето от всякъде и всичко. С гьонсуратлъка си става опасен за държавата и народа

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня



- Мамо, излизам. Да купя ли нещо?

- Купи си апартамент и се махай! На 45 си вече.