Стойчев не вижда вариант, при който първите две партии създават нещо работещо. Социологът е на мнение, че е крайно време България да възприеме нормалната цивилизована практика когато се правят промени в избирателно законодателство, това да важи не за следващите избори, а и за по-следващите избори.

Свързани новини

21.11.2022 10:59

С хартиените бюлетини Нинова търси оправдание за това, че БСП е на дъното: Социолог

Видян 1303 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

 Нинова трябва по някакъв начин да обясни ниското си представяне на последните няколко избора и това, че БСП върви към дъното. Със сигурност хартиените бюлетини не са причината и връщането им няма да увеличи електората на Нинова, прогнозира той.

Това заяви социологът и президент на световната Асоциация "Gallup International" Кънчо Стойчев в интерво за "Фокус". Според него хартиените бюлетини са само евентуален повод за напускане на парламента, а основната причина е че политическите партии са разделени на нож помежду си и няма да бъдат способни да излъчат правителство.

    "Няма нито едно доказателство, нито един сериозен аргумент, които да сочат, че машинното гласуване води до по-ниска активност. Това е, директно ще кажа, лъжа. Това е откровена лъжа. Напротив, всички сериозни анализи и данни посочват, че имаме общ протест на намаляване на гласуването, което не се дължи на вида гласуване: с бюлетина или с машина., каза той.

Стойчев не вижда вариант, при който първите две партии създават нещо работещо. Социологът е на мнение, че е крайно време България да възприеме нормалната цивилизована практика когато се правят промени в избирателно законодателство, това да важи не за следващите избори, а и за по-следващите избори.

По думите му в противен случай всички ще сме в безкраен цирк, при който всеки път променяме изборното законодателство, защото днес една политическа сила има възможност да го промени, а утре друга.

    "Вече проведохме три избора, видя се, че работи системата с машинния вот, и сега изведнъж да се връщаме в хартиени бюлетини, които са обременени със страшно много основателни подозрения. Помним, че по време на хартиените бюлетини достигнахме до 300-400 хиляди невалидни гласа, което е абсурд", каза той.

Според Кънчо Стойчев битката за промени в Изборния кодекс показва, че партиите се готвят за избори и че не ги интересува управлението на страната в този тежък момент за целия свят.

Той прогнозира, че разочарованието на хората от поведението на политиците ще се изрази или в отлив от избирателната активност или в търсене на нов играч. Кънчо Стойчев каза, че шансовете за съставяне на редовен кабинет намаляват. Според него в момента политическата ситуация се изостря заради промяната на изборното законаделство.

    "Хипотетично трите партии (бел.ред. ГЕРБ, ДПС и БСП), които променят изборното законодателство, биха могли да направят мнозинство, но аз не виждам те да го направят. Щетите ще са много големи за всяка една от тях. По-скоро ще се търси с първия мандат някакво правителство на малцинството, подкрепено в зала, без каквито и да било коалиционни ангажименти, ней-вероятно с няколко приоритета", заяви социологът и добави, че партиите трудно ще направят този завой, защото "изградиха помежду си не просто червени линиии, а стени".


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Съвет към мъжете:
- Ако попаднете на остров, населен само с жени и поискат да ви убият - поискайте си едно предсмъртно желание. Да ви убие най-грозната. Така ще доживеете до дълбоки старини.

 

 

към хороскоп хороскоп

телец