Общ изглед на новия плаващ терминал за втечнен природен газ, който позволява на Германия да внася втечнен природен газ с кораби от други държави, на пристанището във Вилхелмсхафен, Германия, 15 ноември 2022 г. REUTERS/Fabian Bimmer

Свързани новини

17.11.2022 09:30

Германия завърши първия терминал за внос на втечнен природен газ

Видян 4287 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Немските власти откриха първия от петте планирани плаващи терминала, предназначени за приемане на втечнен природен газ (LNG) в пристанището на Северно море Вилхелмсхафен. Страната се опитва да си осигури енергийни доставки, тъй като се опитва да се откаже от руския газ по тръбопроводите.

Съобщава се, че в резултат на намаляването на вноса от Русия Германия изпитва недостиг на около 50 милиарда кубически метра газ в годишните си доставки. Предишните опити на страната да диверсифицира доставките на газ допринесоха за настоящата енергийна криза. Натискът от страна на ЕС за налагане на санкции, техническите проблеми, както и саботажът на тръбопровода "Северен поток" допълнително изостриха проблема.


Според министъра на икономиката Роберт Хабек, който се похвали, че проектът е бил завършен само за 200 дни, съоръжението се очаква да започне да функционира в края на годината заедно с втори плаващ терминал в пристанището на Северно море Брунсбютел.

Плаващата инсталация за съхранение и регазификация (FSRU) във Вилхелмсхафен за компанията Uniper ще бъде закотвена на разширен кей и ще има капацитет за регазификация на втечнен природен газ, пристигащ с танкери.


Хабек добави, че през следващите месеци ще бъдат разположени още три FSRU - един в Щаде на река Елба близо до Хамбург и два в Лубмин на Балтийско море. През четвъртото тримесечие на 2023 г. ще бъде добавен още един във Вилхелмсхафен.

"Новото място за разтоварване на втечнен природен газ е голяма стъпка към сигурни енергийни доставки", заяви в изявление министърът на икономиката на провинция Долна Саксония Олаф Лиес.

ЕС е изправен пред мащабна енергийна криза, след като наложи няколко кръга санкции на Русия, която някога беше най-големият му доставчик на природен газ.


Очаква се планираните терминали да осигурят на Германия годишен капацитет за внос на втечнен природен газ от поне 29,5 милиарда кубични метра, което е приблизително една трета от годишното търсене на газ в страната, възлизащо на 90,5 милиарда кубични метра. Доставките на втечнен природен газ ще бъдат на много по-висока цена от тази на руския тръбопроводен газ.


 На снимката: Общ изглед на новия плаващ терминал за втечнен природен газ, който позволява на Германия да внася втечнен природен газ с кораби от други държави, на пристанището във Вилхелмсхафен, Германия, 15 ноември 2022 г. REUTERS/Fabian Bimmer


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Кирил Петков спасил Бойко Борисов. За благодарност Бойко извадил спестовна книжка и му я дал.


 

- Но аз не мога да тегля от нея!


 

- Нищо, ще внасяш!

към хороскоп хороскоп

рак

Това е ден за споделяне и грижа към близките

Това е ден за споделяне и грижа към близките. Вашата