В проучването, проведено онлайн между 1 и 2 септември, участваха 1001 пълнолетни французи.

Свързани новини

20.11.2022 08:11

Епидемия от мързел обхваща Франция: Проучване

Видян 21951 пъти | Коментари 1
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Мързелът редовно пречи на почти половината от френското население да напусне дома си, показва ново проучване. Изследователите твърдят, че "епидемията от мързел", която засяга около 45% от населението, е пряко следствие от блокирането на Covid.

"Този мързел да напускат дома си засяга най-вече средните възрастови групи: 52% сред 25-34-годишните и 53% сред 35-49-годишните, срещу само 33% сред хората на 65 и повече години", се посочва в проучването на Международната група за пазарни проучвания (IFOP) и мозъчния тръст на фондация "Жан Жорес".


Проучването установи, че "привлекателността на дивана изглежда много силна", а думата "легло" има положителна конотация за 74% от анкетираните.

Според проучването пандемията и строгите забрани са оказали "дълбоко въздействие" върху отношението на французите към работата, семейния живот, свободното време и личното пространство. Около 37% от анкетираните са заявили, че са по-малко мотивирани в работата си, отколкото преди, а 41% са се оплакали, че се чувстват по-уморени.


Според изследването нарастването на умората се проявява независимо от пола, възрастта, социалния произход и местоположението и "засяга морала на населението".

Проучването показва, че от историческа гледна точка отношението на французите към "баланса между професионалния и личния живот" се е променило още по-драстично. През 1990 г. 60% от французите са смятали, че работата е "много важна", докато през 2021 г. те са били едва 24%. През 1953 г. 54% от заетите възрастни са смятали, че имат добър баланс между професионалния и личния живот. Сега само 39% смятат, че това е така, докато 48% от анкетираните "се смятат за губещи"

Това "движение на тектоничните плочи", както се казва в проучването, се е засилило от пандемията Covid, но произходът му е свързан с общата "девалвация на някои бизнес преживявания" Според изследването редовните уволнения на дългогодишни служители и фокусирането на ръководството единствено върху финансовите резултати "са променили отношенията" между работодателите и служителите.


В проучването, проведено онлайн между 1 и 2 септември, участваха 1001 пълнолетни французи.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 20.11.2022 20:43

    наблъсканите с вакси са с понижен имунитет и синдром на хроничната умора

RSS

Най-нови

830 евро става минималната заплата в Гърция

830 евро става минималната заплата в Гърция

Минималната заплата в Гърция от 1 април ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Детето на японка и българин е странна комбинация: Много му се работи, ама го мързи да стане.

към хороскоп хороскоп

рак

Интуицията ви ще бъде особено силна днес

Интуицията ви ще бъде особено силна днес, което ще ви