Часове след взрива във вторник американските военни заявиха, че не могат да потвърдят твърденията за руско участие, като очевидно опровергаха по-ранния доклад на Associated Press, в който се цитираше неназован служител на американското разузнаване, според когото руска ракета е поразила полското село.

Свързани новини

16.11.2022 09:44

Байдън: Ракетата по Полша не е изстреляна от Русия по предварителна информация

Видян 1462 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че е "малко вероятно" ракетата, която удари полска територия близо до украинската граница и уби двама души, да е изстреляна от Русия. Той отбеляза, че траекторията на боеприпаса не съответства на атака, извършена от руски сили.

В сряда сутринта, след ранните консултации с членовете на НАТО, Байдън говори пред репортери на срещата на върха на Г-20 в Бали, Индонезия, и беше попитан дали е "твърде рано да се каже дали тази ракета е била изстреляна от Русия".

"Има предварителна информация, която оспорва това", отговори Байдън и добави: "Не искам да казвам това, докато не проведем пълно разследване, но е малко вероятно, предвид траекторията, да е изстреляна от Русия. Но ще видим. Ще видим. "


По-рано Белият дом съобщи, че Байдън е свикал "извънредна" кръгла маса с участието на висши служители от държавите от НАТО, както и от Япония, за да обсъдят мистериозната експлозия в град Пжеводов, Полша, във вторник. В съвместно изявление след заседанието лидерите заявиха, че са се съгласили да "подкрепят разследването на Полша" на инцидента и ще "останат в тясна връзка, за да определят подходящите следващи стъпки".


Не е ясно какви действия могат да бъдат предприети в отговор, тъй като служителите твърдят, че това ще се определи от резултатите от разследването. Въпреки това Варшава по-рано предложи да се позове на разпоредбата на член 4 на НАТО, която изисква от 30-те държави от блока да провеждат консултации, ако някоя от страните членки смята, че е под военна заплаха, или иска да обсъди друг "въпрос от значение" Мярката се различава от член 5 - гаранция за колективна сигурност, която задължава всички държави от НАТО да се притекат на помощ на друг член.

Според Ройтерс полският президент Анджей Дуда е заявил, че е "много вероятно" Полша скоро да се позове на член 4, но е добавил, че понастоящем разследващите нямат конкретни доказателства, които да сочат отговорна страна за взрива.


Докато украинският президент Владимир Зеленский не губи време, за да обвини Москва в експлозия, руското министерство на отбраната излезе с изявление, в което отрича всякаква отговорност и настоява, че снимките, разпространени в полските медии, на които се виждат фрагменти от ракети, "нямат нищо общо с руски оръжия" Министерството добави, че тези твърдения са "умишлена провокация с цел изостряне на ситуацията"

Часове след взрива във вторник американските военни заявиха, че не могат да потвърдят твърденията за руско участие, като очевидно опровергаха по-ранния доклад на Associated Press, в който се цитираше неназован служител на американското разузнаване, според когото руска ракета е поразила полското село.


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Диня и жена не се избират. Това си е чист късмет!

към хороскоп хороскоп

стрелец