Президентът на САЩ Джо Байдън (вляво) и президентът на Китай Си Дзинпин се срещат в кулоарите на срещата на върха на Г-20 в Нуса Дуа на индонезийския курортен остров Бали на 14 ноември. (Saul Loeb/AFP/Getty Images)

Свързани новини

14.11.2022 15:36

Байдън повдигна въпроса за Тайван и Синдзян пред Си по време на разговорите: Белият дом

Видян 1323 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Президентът на САЩ Джо Байдън и президентът на Китай Си Дзинпин "говориха откровено за съответните си приоритети и намерения по редица въпроси" по време на разговорите си на четири очи в Бали в понеделник, се посочва в съобщение на Белия дом за срещата.

"Президентът Байдън обясни, че Съединените щати ще продължат да се конкурират енергично с Китай, включително като инвестират в източниците на сила у дома и съгласуват усилията си със съюзници и партньори по света", заяви Белият дом.

"Той повтори, че това съревнование не бива да преминава в конфликт, и подчерта, че САЩ и Китай трябва да управляват съревнованието отговорно и да поддържат открити линии за комуникация. "


Белият дом съобщи, че Байдън е подчертал областите на потенциално сътрудничество, включително в областта на изменението на климата. Той обаче повдигна и въпроси, свързани с правата на човека, включително в Синдзян, Тибет и Хонконг. Той се обърна и към Тайван, заявявайки, че "Съединените щати се противопоставят на едностранни промени в статуквото от която и да е от двете страни, а светът е заинтересован от поддържането на мира и стабилността в Тайванския проток"

"Той изрази възраженията на САЩ срещу насилствените и все по-агресивни действия на Китайската народна република спрямо Тайван, които подкопават мира и стабилността в Тайванския проток и в по-широкия регион и застрашават световния просперитет", заяви Байдън, според Белия дом.


Те се споразумяха държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен да посети Китай за последващи разговори.


"Президентът Байдън повдигна въпроса за бруталната война на Русия срещу Украйна и безотговорните заплахи за използване на ядрено оръжие от страна на Русия. Президентът Байдън и президентът Си потвърдиха съгласието си, че ядрена война никога не трябва да се води и никога не може да бъде спечелена, и подчертаха противопоставянето си на използването или заплахата от използване на ядрени оръжия в Украйна", заявиха от Белия дом.


"Президентът Байдън изрази също така загриженост относно провокативното поведение на КНДР, отбеляза, че всички членове на международната общност имат интерес да насърчават КНДР да действа отговорно, и подчерта твърдия ангажимент на Съединените щати да защитават нашите съюзници в Индо-Тихоокеанския регион", съобщи Белият дом.


 На снимката: Президентът на САЩ Джо Байдън (вляво) и президентът на Китай Си Дзинпин се срещат в кулоарите на срещата на върха на Г-20 в Нуса Дуа на индонезийския курортен остров Бали на 14 ноември. (Saul Loeb/AFP/Getty Images)



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Във Фейсбук:


 

- Здравейте група! Пия билката шафран, но не знам за какво помага


 

Коментар:


 

- И аз пия ракия - без да знам за какво помага...от 36 години, най-редовно без да пропускам вечер...

към хороскоп хороскоп

риби

Използвайте методичността си

Не позволявайте на ежедневните неразбории да помрачат