Елизабет Тейлър е в ролята на Клеопатра, а Ричард Бъртън - на Марк Антоний във филма "Клеопатра" от 1963 г Кредит: Twentieth Century Fox

Свързани новини

12.11.2022 07:45

Тунел, открит под египетски храм, може да води към гробницата на Клеопатра

Видян 3454 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Катлийн Мартинес, археолог в университета в Санто Доминго, търси изгубената гробница на Клеопатра от близо 20 години. Сега тя вярва, че е направила ключов пробив.


Мартинес и екипът ѝ откриват тунел с дължина 1305 метра, разположен на 13 метра под земята, съобщи


неотдавна Египетското министерство на туризма и антиките - архитектурен проект, който експертите наричат "инженерно чудо"


"Разкопките разкриха огромен религиозен център с три светилища, свещено езеро, повече от 1500 предмета, бюстове, статуи, златни фигури, огромна колекция от монети, изобразяващи Александър Велики, кралица Клеопатра и Птолемеите", казва Мартинес пред CNN.


"Най-интересното откритие е комплексът от тунели, водещи към Средиземно море, и потъналите структури", допълва тя. Проучването на тези подводни структури ще бъде следващият етап от търсенето на изгубената гробница на египетската кралица - пътуване, започнало през 2005 г.


"Упоритостта ми не може да се бърка с мания. Възхищавам се на Клеопатра като историческа личност. Тя е била жертва на пропагандата на римляните, целяща да изопачи образа ѝ", казва Мартинес.


"Тя е била образована жена, вероятно първата, която е учила официално в Музея в Александрия, център на културата по нейно време", твърди Мартинес, която казва, че се възхищава на Клеопатра като ученичка, лингвистка, майка и философ.


Когато съпругът ѝ, римският пълководец Марк Антоний, умира в ръцете ѝ през 30 г. пр. н. е. , Клеопатра се самоубива скоро след това, като позволява на аспида да я ухапе, както гласи популярното вярване.


Моментът е увековечен в изкуството и литературата, но повече от две хилядолетия по-късно не се знае почти нищо за това къде се намират останките им.


Поредица от улики кара Мартинес да смята, че гробницата на Клеопатра може да се намира в храма на Озирис в разрушения град Тапосирис Магна, на северния бряг на Египет, където река Нил се влива в Средиземно море.


Основното сред тях беше самото име. Според Мартинес Клеопатра е смятана за "човешко въплъщение на богинята Изида", докато Антоний е смятан за въплъщение на бог Оризис, съпруг на Изида.


Мартинес смята, че Клеопатра може да е избрала да погребе съпруга си в храма, за да отрази този мит. От всички 20 храма около Александрия, които е изследвала, Мартинес казва, че "никое друго място, структура или храм не съчетава толкова много условия, колкото храмът на Тапосирис Магна".



През 2004 г. Мартинес представя своята теория на Захи Хавас, египетски археолог, който по това време е министър на антиките на Египет. Проектът ѝ е одобрен година по-късно.
И след години търсене Мартинес смята, че е близо до него.


Досегашните разкопки разкриват, че "храмът е бил посветен на Изида" - което според Мартинес е още един знак, че изгубената гробница се намира наблизо - както и тунелите под морето.


Сега, казва Мартинес, тя е в "началото на ново пътуване" - подводни разкопки.
Според изявление на Министерството на туризма и антиките египетското крайбрежие е било разтърсвано от земетресения през вековете, в резултат на което части от Тапосирис Магна са се срутили и са потънали под вълните.


Мартинес и нейният екип търсят следващия път. Въпреки че е "твърде рано да се разбере докъде водят тези тунели", тя се надява.


Ако тунелите водят до Клеопатра, "това ще бъде най-важното откритие на века", казва тя.


 На снимката: Елизабет Тейлър е в ролята на Клеопатра, а Ричард Бъртън - на Марк Антоний във филма "Клеопатра" от 1963 г Кредит: Twentieth Century Fox


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

към хороскоп хороскоп

скорпион