Оставил си е поста на президент – соцът го нарича Председател на Държавния съвет на Народна република България, на който му остава година и половина мандат, заедно със заплатата от 2500 лв. месечно без представителните разходи – повече от 8 пъти над средната за страната, с малката резиденция в Банкя, която е единственият му дом, с любимата медсестра Ани Младенова.

Свързани новини

09.11.2022 17:37

Истината за 10-и ноември 33 г. по-късно или как изиграха Тодор Живков

Видян 5735 пъти | Коментари 3
Гласували 2 рейтинг: 4.5000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Когато се събужда на 10 ноември 1989 г. Тодор Живков очаква прекрасен край на седмицата: петък, 10.11, е 10-ият рожден ден на неговия внук Тодор Живков II – син на сина му Владимир, а в събота се жени внучката му Жени, която е неговата любимка във фамилията след смъртта на майка й – неговата непрежалима дъщеря Людмила.


На сърцето му е леко, тъй като предишния ден е договорил, макар и година след като подава първата си оставка, която искрено или лицемерно всички са отхвърлили, всевъзможните подробности по слизането си от властта след 33 и половина години на кормилото на държавата и 35 г. на партията. Което трябва да се разиграе в същия този слънчев петък.


Оставил си е поста на президент – соцът го нарича Председател на Държавния съвет на Народна република България, на който му остава година и половина мандат, заедно със заплатата от 2500 лв. месечно без представителните разходи – повече от 8 пъти над средната за страната, с малката резиденция в Банкя, която е единственият му дом, с любимата медсестра Ани Младенова.


И най-важното: чрез запазването на държавния пост е осигурил защитата на семейството си от руснаците и идващите на власт „комсомолци” Петър Младенов и Андрей Луканов, които Горбачов е пожелали да види начело на нашата страна.


Тодор Живков очаква чудесен ден, пък и времето е неподозирано хубаво за ноември – слънчево и спокойно. Ако може да се съди по знаменията на природата – прогнозата за бъдещето на България изглежда добра.


По пътя с тъмносиния Мерцедес Пура от Банкя до Бояна – двадесетина минути, мисли дали не е трябвало да си тръгне, ако не веднага след смъртта на Людмила през тъжното лято на 1981 г., то поне след края на току-що започналия си тогава мандат – пролетта на 1986 г. Пък да остави Горбачов, спрял помощта от 500 000 000 долара годишно и евтините енергоносители за България, които да реекспортираме, да се оправя с неговите комсомолци. Тогава би се оттеглил на върха.


И измисля последен ход, който смята за силен – да предложи за поста си на генерален секретар на ЦК на БКП изгонения от самия него Александър Лилов – единствения човек, на когото може да се разчита в цялото управление на НРБ според дъщеря му Людмила, защото според нея е честен, съвестен и не е предател. А освен това е умен и познава китайския модел, който Живков толкова е мечтал да въведе у нас, пък да си отиде като един Дън Сяопин: мъдър съветник на по-умните млади, докато държавата богатее по капиталистически, но се грижи за хората по социалистически. Нещо такова, представя си той, ще да е комунизмът, предполага 78-годишният ветеран.


И той възлага на близък нему член на ЦК да предложи Лилов за генерален секретар. Хем знае, че няма да стане, хем е наясно, че всички ще направят разликата и ще получат понятие, че алтернатива има. И се вписва напълно в речта, която Живков изнася на последния негов пленум: за първи път може да говори искрено, чертае какво се очаква – включително „митинговата демокрация”. Даже се жалва шеговито, че не е



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 003 всичко се повтаря 10.11.2022 20:48

    Същото е и сега, само че скрито от погледа на суверена. Едни престъпници сменят други и се оказват по-големи крадци и апаши от предходните. Факт за това е бързото стопяване на българите, цинично ниския стандарт на масата за сметка на шепа мафиоти, унищожено здравеопазване, унищожено образование, предатели и продажници на най-високи позиции и в крайна сметка превръщане на китна България с 10 милиона население в подвластна територия с избито население в мирно време

  • 002 Anonimen 10.11.2022 17:30

    Пълни глупости и измислици за масовката, комунистическите злодеи знаеха още 1984г. че уродливия им строй е недоносче! До 89г всичкото Бг, стопанство се набелязваше за разпределяне между комунягите и техните комсомолци! До ден днешен БКП ДС грабят и геноцидират остатъците от народа и ресурсите! Близо 80 години най долната класа на човешкия род безчинства по тези земи!Сега ни грабят децата им и роднините им!!! Геноцид и грабеж това е самата ИСТИНА!

  • 001 Anonimen 10.11.2022 16:57

    Истината винаги излиза последно, но жалко за загубените икономически възможности на страната ни. Следват кражби, неограничено забогатяване на новите властимащи и жестоко обедняване на народа...

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

стрелец

До обяд ще ви е малко напрегнато

До обяд ще ви е малко напрегнато, особено ако сте имали