Свързани новини

09.11.2022 08:00

Служебният кабинет предлага балансиран ръст на акциза на тютюневите изделия, отговарящ на практиките в ЕС

Видян 2603 пъти | Коментари 1
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Според наши източници голяма част от тютюневата индустрия подкрепя предвидимост и календар, който ще избегне шоково поскъпване на цигарите, ще даде предвидимост на приходите в бюджета, и ще избегне предоставяне на преимущество на някои фирми на пазара. Предложението е с около 5% ръст поетапно, което е много под нивата на инфлацията.


В различните категории продукти се предлага средно около 30 ст. увеличение, като се запазва преимущетвото на бездимните изделия и електронните цигари, които остават със значително по-нисък налог спрямо цигарите. С планирания календар за следващите 4 години България запазва най-ниските нива на облагане на акциз в ЕС.


Дори с тези стъпки след 4 години страната ни недостига средните нива в ЕС към момента. Акцизните нива у нас не са преразглеждани от 4 години и това предложение е логично и не би следвало да е повлияно от популистки намерения и бизнесинтереси на отделни фирми, които са в ущърб на държавните приходи.


Предложението следва да бъде част от обсъжданията в отделните парламентарни комисии и очакванията са да бъде подкрепено с оглед на осигуряване на предвидимост и допълнителни приходи в бюджета, които изглеждат много повече от предложеното през лятото.


За разлика от предходното предложение са предвидени и логични срокове на влизане в сила и предвидимост за бизнеса, според някои от коментарите в индустрията.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 ай сиктир 09.11.2022 11:22

    Служебният и всички други кабинети съблюдават стриктно практиките на ЕС на цени и акцизи, ама защо изобщо не съблюдават и не им дреме за практиките на заплати, пенсии, стандарт на живот? Българските народни представители и управляващи се грижат само и единствено за собствените си интереси, така както си увеличават 4 пъти годишно заплатите, вдигнаха тавана заради себе си на 3400 лв, продължават с грабителския плосък данък, който облагодетелства отново богатите за сметка на бедните и за това българите изчезват и мрат в нищета и болести заради собствените си алчни, безскрупулни и жестоки властимащи!!!

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

лъв

Днес е идеален ден да се заемете с творчески проекти


Изпълнени с вдъхновение и креативност, днес е идеален