Това е първият одобрен транш по плана за нашата страна от общо очакваните в следващите 3 години 5,7 млрд.евро или 11,148 млрд. лв.

Свързани новини

08.11.2022 11:40

Ще вържем бюджета за годината: ЕК ни дава 2,7 млрд.лв. по Плана до Коледа

Видян 1104 пъти | Коментари 2
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Европейската комисия одобри отпускането на 1,37 млрд. евро или 2,7 млрд.лв. безвъзмездни средства по плана за възстановяване и устойчивост на България. Те трябва да дойдат преди Коледа – вероятно още в първата десетдневка на декември.


Парите са жизнено необходими за бюджета на страната, тъй като поради популисткия отказ на Асен Василев от кабинета Петков – Нинова да вземем заем през май-юни при 1% лихва, сега не само лихвата е над 5%, но и международните пазари не са в състояние да отпуснат милиардни кредити на страната поради мащабни емисии на Германия, Италия и други държави.

Комисията изпрати положителната си предварителна оценка на Икономическия и финансов комитет с искане за неговото становище. То трябва да бъде представено в срок от максимум четири седмици.

Това е първият одобрен транш по плана за нашата страна от общо очакваните в следващите 3 години 5,7 млрд.евро или 11,148 млрд. лв. Напомняме, че поради неумението на кабинета Петков – Нинова да състави нормален план, финансирането е 1 млрд.лв. по-малко, отколкото имаше възможност да се вземе от Брюксел. Добавяме, че в Плана, внесен от Промяната има удивителни разходи, за които сме писали. Например батерии за съхраняване на електричество, завода за производството на които ще стане години след предвиденото им инсталиране. Т.е. – няма как тази инвестиция да бъде оправдана по ...


Плана, по който всички проекти трябва да бъдат завършени до края на 2025 г. Също така Промяната вкара и задължение битовите абонати на ток да минат на пазарни цени – т.е. десетки пъти по-високи също до края на 2025 г. И сега България е №1 по енергийна бедност в ЕС и цяла Европа с над 3 и половина пъти по-висок показател от средния.


Според ЕК българските власти са представили подробни и изчерпателни данни за изпълнението на представените от страната в края на август 22 ключови етапа и цели. Те включват реформи и инвестиции в областта на образованието, интелигентната промишленост, климатичната неутралност, цифровата свързаност, устойчивия транспорт, пътната безопасност, правосъдието, борбата с прането на пари, социалното приобщаване, здравеопазването и системата за одит и контрол.


Оказа се, че мантрата на Промяната как без поправки в 22 закона – няма пари по Плана, с която се опитваха да удължават живота на правителството си Петков – Нинова и предишния парламент е била ЛЪЖА.

До вземането на парите остават няколко етапа. Оценката на ЕК е изпратена на Икономическия и финансов комитет – срещата на министрите на икономиката и финансите от ЕС, с искане за неговото становище, което трябва да бъде представено най-късно до 4 седмици. След това Комисията ще приеме окончателното решение за отпускането на средствата и тогава те ще могат да бъдат изплатени на страната ни.


Илиян Костадинов


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 002 Anonimen 08.11.2022 20:44

    Гугъл.бг, ако продължавате да ме спамите и овирусявате, другата седмица си слагам адгард. Диабетът е АВТОИМУННО заболяване, и първи и втори тип. Аз НЕ МОГА да имам автоимунни заболявания, НИКАКВИ!, защото нямам несъвместими кръвни протеини!!! Диабет 1 е при кръвен протеин Б+/-, диабет 2 при АБ/Б, Б/А, А/Б (второто е алела)след климактериума. Климактериумът е за мъжете и жените, менупаузата е само за жените, и се изразява в СПАД в производството на хормони и ензими. При хора с дисбаланс на ендокринната система този спад може да бъде драстичен. Хормони или ензими, които априори не са се произвеждали в достатъчни количества спират да се произвеждат. Та, ако не произвеждаш достатъчно инсулин хоп - диабет. Ако не произвеждаш меланин - побеляваш, ако не произвеждаш тироксин - оглупяваш ... и т.н. Моите 50 стотинки за инфото!

  • 001 за затвора 08.11.2022 13:41

    Сякаш ни ги дават даром тези милиарди, та нали ние много повече сме вкарали като вноски от колкото получаваме, ама Урсула ни държи на къса каишка и диктува дневния ред на НС и Правителството. Толкова наведени и продажни висши държавни служители не сме имали до сега. Срам, позор, предават и продават и държавата и народа си за да идват милиарди и да могат да крадат на воля

RSS

Най-нови

Тестват сирените за ранно предупреждение на 1 април

Тестват сирените за ранно предупреждение на 1 април

На 1 април, понеделник, от 11:00 часа, ще бъде ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Във Фейсбук:


 

- Здравейте група! Пия билката шафран, но не знам за какво помага


 

Коментар:


 

- И аз пия ракия - без да знам за какво помага...от 36 години, най-редовно без да пропускам вечер...