И администрацията на Тръмп, и администрацията на Байдън се позовават на "правата на човека", за да оправдаят десетилетията на икономическо задушаване - аргумент, който заместник-посланикът на Куба в ООН Юри Гала отхвърли като нелогичен.

Свързани новини

04.11.2022 13:33

Само една страна подкрепи САЩ при гласуването за Куба в ООН

Видян 1535 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Общото събрание на Организацията на обединените нации гласува с огромно мнозинство в подкрепа на резолюция, осъждаща ембаргото на САЩ срещу Куба за 30-та поредна година. Само САЩ и Израел гласуваха против, а Украйна и Бразилия се въздържаха.

От 2019 г. насам САЩ "засилват обсадата на страната ни, като я превръщат в още по-жестоко измерение, с цел умишлено да нанесат възможно най-големи щети на кубинските семейства", заяви кубинският външен министър Бруно Родригес пред събралите се представители.

Дипломатът упрекна президента на САЩ Джо Байдън, че продължава политиката на "максимален натиск" на предшественика си Доналд Тръмп, вместо да възобнови тенденцията към затопляне на отношенията, която Барак Обама постави през последната година от мандата си.


Макар да признава, че администрацията на Байдън е предприела някои изключително ограничени ходове за отваряне на полети, парични преводи и консулски услуги с Куба, Родригес твърди, че „блокадата, която беше затегната до крайност, продължава да бъде централният елемент, който определя политиката на САЩ спрямо Куба.

Откакто Байдън е на поста, ембаргото е струвало на кубинската икономика около 6,35 милиарда долара, каза Родригес – число, което се превежда на повече от 15 милиона долара на ден. Въпреки че подчерта, че не обвинява САЩ за всички проблеми на Куба, отричайки влиянието им, тъй като „основната причина за лишенията, недостига и трудностите, понесени от кубинските семейства, би било неуспех да каже истината“, обясни той.


За първи път САЩ се въздържаха при гласуването за осъждане на ембаргото през 2016 г. , малко след като Обама възстанови официалните отношения с острова. Въпреки това Тръмп възобнови усилията на предишните президенти да изолират социалистическата държава.


Вашингтон налага ембаргото през 1960 г. , след като революцията на Фидел Кастро сваля приятелски настроеното към САЩ правителство на Батиста и национализира имоти, принадлежащи на американски граждани.

И администрацията на Тръмп, и администрацията на Байдън се позовават на "правата на човека", за да оправдаят десетилетията на икономическо задушаване - аргумент, който заместник-посланикът на Куба в ООН Юри Гала отхвърли като нелогичен.



 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

 

към хороскоп хороскоп

везни

Днес е идеален ден за срещи и обсъждания

Днес е идеален ден за срещи и обсъждания, за публични