Сашо Морфов като главен режисьор

Свързани новини

04.11.2022 09:31

Морфов да си гледа драмата: Дачков

Видян 3580 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

   През последните дни режисьорът Александър Морфов, когото новото ръководство на Народния театър върна в него, вилнее из 115-годишната сграда и из медиите, защото не одобрявал появата на заместник-директора и пиар на трупата Велислава Кръстева до Ахмед Доган в изборния ден на 2 октомври. Защо повече от месец по-късно аркашката се е сетила за това? Не е ясно, но едва ли е случайно – Морфов е използвал и други интересни политически моменти за вдигане на имиджа си. Ето и полемиката – писмото на Морфов от тази седмица, последвало писмото до него на Явор Дачков.


"Преди няколко месеца в Народния театър дойде нов директор след конкурс. За няколко месеца Васил Василев направи впечатляващи неща - върна Сашо Морфов като главен режисьор и неговата емблематична постановка "Хъшове", която тихомълком бе свалена от предишния директор, покани световни имена в режисурата, за да поставят на българска сцена, Дияна Добрева, Явор Гърдев и Сашо Морфов влязоха в режисьорска колегия на театъра, а в репертоара се появиха интересни заглавия и многообещаващ нов сезон.



Васил Василев привлече в екипа си Велислава Кръстева, с която бяха зам.-министри на културата в кабинета "Орешарски". Велислава е пиар на Народния театър, но от много години работи като такъв в ДПС, беше и депутат от движението, а освен това е професионален музикант (виолончелист) и познава много добре как функционира държавната администрация. Още през първия месец, след като пое новата си работа, Велислава направи една от най-успешните рекламни кампании в последно време и то за национален културен институт.


Стотици хора се наредиха на опашка пред касата на Народния театър през юни, за да си купят билети за предстоящите представления. Касите работиха извънредно до 22 часа. Велислава вкара активно програмата на театъра в социалните мрежи, а заедно с Васил привлякоха нови хора към екипа на театъра.



И то предимно от умнокрасивия сектор, по мои наблюдения:). Велислава Кръстева организира и целия пиар на възстановената "Хъшове", която се играе при пълни салони. За благодарност и по стар български обичай тези дни срещу нея се заформя кална кампания, която започна.... от Сашо Морфов. Надраскал по вратата на кабинета ѝ в театъра "ДПС", "връзки с обществеността на Ахмед Доган" и прочие инфантилни глупости, няколко сайта, спонсорирани от "Америка за България", превърнаха това в "справедлив морален скандал", а изпадналото отвсякъде ВМРО, чуло недочуло обяви, че ДПС иска да сваля "Хъшове" от Народния.



Вярно е, че пак се задават избори, но от ВМРО поне можеха да се осведомят, че ДПС върна "Хъшове", а не го сваля:) Както и да е. Тази маргинална драма ме впечатли с тоталната си неадекватност по български - когато нещо заработи добре, трябва веднага да му се види сметката, да се овъртоли в битова плескавица от измислени скандали, доморасла политиканщина и псевдобунтарски нарцистичен пърформанс.



Не знам защо Сашо Морфов има нужда от такова внимание, след като всичко, което прави, се харесва на публиката, тя го носи на ръце, обича го, директорите очевидно също го обичат, поставя по света и у нас и няма никакъв проблем с приемането. Да драска по вратите на Народния театър като подпийнал тийнейджър и да търси политически скандал там, където го няма, като изпадащ политик, е под нивото на собственото му име. А превръщането на тази глупава сценка в политически скандал от протестърите и техните медии е отвратително.



Не знам дали знаят, но Васил Василев и Велислава Кръстева привлякоха доста големи имена от руския театър и литература, които бягат от Путин. Както и световни имена като Светлана Алексиевич и Оскарас Коршуновас, които бяха тук по тяхна покана. Мисля, че наистина е малоумно да атакуват политически и без нито един сериозен аргумент едно ръководство на национален културен институт, което се справя повече от добре само за няколко месеца работа.



А на Сашо Морфов бих препоръчал да се извини на Велислава Кръстева и Васил Василев и да продължи да си гледа работата, от която разбира - театралната режисура. Нишата на професионалните скандалджии отдавна е запълнена в България и то от професионалисти, докато Сашо е пълен самодеец в този жанр", коментира Явор Дачков.


Радостина Тонева



 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Детето на японка и българин е странна комбинация: Много му се работи, ама го мързи да стане.

към хороскоп хороскоп

дева

Денят е подходящ да обърнете внимание към детайлите във вашата работа

Денят е подходящ да обърнете внимание към детайлите