Пешеходният туризъм е сравнително нов спорт в Азербайджан, въпреки че страната е дом на природни чудеса като грандиозните планини Кенди Кейн.

Свързани новини

27.10.2022 13:12

Защо Азербайджан е една от най-новите и най-предизвикателни дестинации за пешеходен туризъм в света?

Видян 1716 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

В сърцето на североизточен Азербайджан, на върха на хълм, заобиколен от най-високите планини в южнокавказката страна, се намира група вековни каменни жилища.


Потънал в история и легенди, Хиналиг е населен с малка етническа група, която говори свой собствен език и води началото си от пророка Ной. В селото има множество паметници и впечатляващи гледни точки.



Село Хиналиг е най-високо разположената жилищна зона в Азербайджан и има свой собствен уникален език, говорен от едва няколко хиляди души.


Това е и една от най-горещите точки за пешеходен туризъм в Азербайджан с множество маршрути, които се простират в планините на Голям Кавказ. Там е и класическа 25-километрова пътека, свързваща три от най-високите села в страната, разположени на повече от 2000 метра над морското равнище.


До сравнително скоро подобни изолирани села бяха недостъпни само за най-здравите съветски джипове, което им е помогнало да запазят уникалния си полуномадски начин на живот. През по-голямата част от годината повечето жители на селото отсъстват, за да водят стадата овце между летните и зимните пасища.


С новите пътища, технологиите и възможния приток на туристи промените са на хоризонта, но засега пътуването до тези отдалечени планински части на Азербайджан все още е като пътуване във времето.


Пътуването ни започва по изоставен път за джипове покрай широка долина, прорязана от река Гудийалчай, придружена от зашеметяващи сцени на пирамидални планини, пресечени от отдавна изоставени земеделски тераси, и платото-връх на планината Гизилгая, издигаща се на повече от 3720 метра.


Скоро след като преминем през селското селище Галахудат, пътеката стига до ръба на обширен каньон, където спираме, за да се полюбуваме на един властен лешояд. Четири различни вида лешояди обитават тази високопланинска част на азербайджанския регион Губа, заедно с множество други хищни птици и регионални рядкости като червеношийката на Гюлденщадт.


След като пресечем каньона, следват още няколко часа лек преход през просто спиращи дъха пейзажи - дълбоки долини, гористи подножия и километрични планини - докато пристигнем в Гриз, още едно селско планинско село, населено с отделна етнолингвистична общност.



Гриз, както и Хиналиг, е друго селско планинско село, населено с отделна етнолингвистична общност.

Всъщност теренът в района на планината Шахдаг, втората по височина планина в Азербайджан (4 243 м или около 13 920 фута), е толкова драматичен, че на километри едно от друго се намират около половин дузина села, говорещи на неразбираеми един за друг езици, разделени от дълбоки долини и високи планини.



Обичан от екотуристите, Гриз крие следи от средновековна крепост и джамия от 8-и век, безброй древни надгробни плочи и уютни къщички, подобни на хобити, в допълнение към зашеметяващото си разположение на плато, подкрепено от високи скали и вълнуващи гледки към долината.


На снимката: Пешеходният туризъм е сравнително нов спорт в Азербайджан, въпреки че страната е дом на природни чудеса като грандиозните планини Кенди Кейн.


Източник: CNN


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

към хороскоп хороскоп

везни