Ружа Игнатова, която от юни е една от десетте най-издирвани по света заподозрени от ФБР лица, е била предупреждавана - месеци преди да изчезне на 25 октомври 2017 г. - от нейни "контакти" в България за евентуалното ѝ арестуване. Най-вероятно става дума за служители на Министерство на вътрешните работи.

Свързани новини

20.10.2022 15:00

Наш издал на Ружа Игнатова за ареста й от Европол: BBC

Видян 2032 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Криптокралицата със завлечени $5 млрд. Ружа Игнатова, която от юни е една от десетте най-издирвани по света заподозрени от ФБР лица, е била предупреждавана - месеци преди да изчезне на 25 октомври 2017 г. - от нейни "контакти" в България за евентуалното ѝ арестуване. Най-вероятно става дума за служители на Министерство на вътрешните работи.


Това твърди пореден епизод на Би Би Си от поредицата Липсващата криптокралица, разказващ за документи от срещи на Европол. Те са посветени на схемата за криптовалута OneCoin, на която Игнатова е един от основателите.
Полицейските документи са показани от Франк Шнайдер, смятан за особено приближен на българката и сочен за отговарящ за вътрешната сигурност в компанията ѝ.


Шнайдер твърди, че ги е получил от нея на USB флашка и че метаданните на файловете разкривали, че информацията идва от България. (бел. ред. - миналата седмица той изгуби обжалването пред съд във Франция на искане за екстрадиране в САЩ заради обвинения за участие в измама за милиарди долари чрез OneCoin и сега остава единствено личното решение на министъра на правосъдието в Париж, което също може да се обжалва.)


ФБР не коментира документите, но специален агент Пол Робъртс казва за подкаста следното: "Имаше разследвания по целия свят срещу нея и срещу OneCoin, за много от които тя беше научила заради действията на правоохранителните органи в други държави".


В съда американските прокурори твърдят през 2019 г., че Шнайдер е този, който е предоставил на Ружа Игнатова поверителна полицейска информация, въпреки че не е ясно дали обвиненията се отнасят конкретно до изтеклите файлове, дадени на подкаста.


Шнайдер отрича да е притежавал документите на флашката и казва за Би Би Си:
"Когато българите са участвали в определени срещи на Европол, на Игнатова са били нужни часове, за да се запознае напълно какво е казано на тези срещи. Мога само да направя заключение, че информацията е идвала от кръговете, в които е била и връзките, които е имала чрез различни влиятелни личности", коментира Шнайдер.
Документите показват присъстващи представители на българското МВР на срещата на Европол през март 2017 г., отбелязва още ВВС.




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

към хороскоп хороскоп

везни

Днес е идеален ден за срещи и обсъждания

Днес е идеален ден за срещи и обсъждания, за публични