Междувременно рязко се покачват краткосрочните инвестиции. Нивото на промяна в запасите, изчислено като разликата между нивото на бруто капиталообразуване и бруто капиталообразуване на основен капитал, се покачва с над 300% през второто тримесечие, след като през първото расте с още по-колосален темп от 774% на годишна база

Свързани новини

17.10.2022 11:50

Иде криза, бюджетът ни не може да я поеме: ЕКИП

Видян 6224 пъти | Коментари 3
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

„Най-тревожни са данните за инвестициите в основен капитал. Този индикатор спада със 7.7% на годишна база през второто тримесечие. Приносът му към БВП пада до 16.2% през второто тримесечие на настоящата година: най-ниското ниво от 2001 г. насам.



Галопиращата инфлация започва да задъхва и потреблението. То расте с 4.5% през второто тримесечие, но забавяйки се от 5.8% през първото. Това е най-ниският му ръст от последното тримесечие на 2020 – периода на най-стриктен локдаун. Данните за продажбите на дребно още от началото на годината показват много ясно изразена низходяща тенденция.



Перспективите за идните тримесечия не са по-добри. Инвестициите в основен капитал най-вероятно ще останат много ниски и дори ще паднат... ЕЦБ повишава лихвите, което ще доведе до затягане на кредитирането от страна на банките. Икономическият растеж в целия ЕС се очаква сериозно да се забави, а Еврозоната да влезе в рецесия. Немският икономически министър каза, че очаква Германия - двигателят на европейската икономика, да влезе в рецесия още в края на тази година.



Това ще се отрази много зле и на България, защото Германия е най-големият пазар за родния износ с 15% дял. Нетният експорт към БВП е 10.6% през второто тримесечие, спадайки от 11.3%. Това са най-дълбоко отрицателните стойности на нетния износ от 2008 г. насам – от последната глобална криза.



При спад в инвестициите, забавяне на частното потребление и все по-отрицателен принос на нетния износ какво ще поддържа растежа на БВП? Единственият оставащ компонент е потреблението на държавата. Но реалността е, че държавният фиск вече е в много слаба позиция и въобще не подготвен за рецесия.



На пръв поглед всичко изглежда наред. Към края на август бюджетът все още е в доста голям излишък - 1.7 млрд. лв. Той обаче бързо ще се изпари през последното тримесечие. Редица нови разходи гласувани в актуализацията на бюджета като увеличаването на пенсиите и удължаването на енергийните помощи за бизнеса ще струват 3.6 млрд. лв. октомври-декември.



Министерството на финансите в последния си отчет за изпълнението на бюджета пише, разходите за 8 месеца са 57.1%, което е „относително ниско съпоставено с предходни години“. И очаква разходите „да нараснат през следващите месеци“. „Текущото бюджетно салдо не е индикатор за размера в годишен план“. Т.е. дефицитът ще набъбне в края на годината.



Основната причина бюджетът да бележи излишък към края на август е изключително слабото изпълнение на капиталовите разходи: едва 15.7%. Отново, както във всяка от предишните години, или ще има огромна концентрация на капиталови разходи в края на годината, което е изключително неефикасен подход и липса на прозрачност, или неизпълнението на капиталовата програма ще захрани своеобразен фискален „буфер“. Подобни изкуствено генерирани „буфери“ често се използваха по време на годините управление на ГЕРБ...
Излишъкът за първите 8 мес. не е повод за гордост. Той всъщност е симптом на провал в изпълнението на капиталовата програма. Който е особено болезнен, защото от всички компоненти на БВП, най-сериозно изостават разходите за основен капитал (дългосрочните инвестиции).


България ще посрещне икономическата криза в Европа с бюджетен дефицит. Ниското ниво на държавен дълг като процент от БВП не трябва да ни успокоява. През 2008 г. държавния дълг на Румъния е едва 17% от БВП, тя се оказва неспособна да финансира дълбокия си бюджетен дефицит. Дълговите пазари не искат да купуват румънски дълг и в началото на 2009 г. Букурещ моли за помощ Международния валутен фонд.



Днес България също започва да се затруднява с пласирането на държавен дълг на пазарите. На 4 октомври преотварянето на емисия държавни ценни книжа с матуритет до 27.07.2026 г. постига едва 0.75 съотношение на покритие, и то при много сериозен ръст на средната лихва по дълга до над 4%. За справка – ако съотношението на покритието е под 1, то се счита, че емисията на дълг е на практика провалена. При следващата емисия седмица по-късно покритието е по-добро, но все още много ниско – 1.15. Средната лихва се покачва още, до 4.47%.


По този начин финансовите пазари дават много тревожен сигнал, че интересът към държавния дълг на България вече е много нисък. Ситуацията най-вероятно ще се влоши, ако не се вземат мерки за редуциране на бюджетния дефицит. А състояние, при което държавата е неспособна да финансира бюджетния си дефицит се нарича как? Точно така – фискална криза”, пишат икономическите експерти от ЕКИП.


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 003 Anonimen 17.10.2022 08:45

    Крайно време е „Америка за България“ да направи нещо за България и то най вече като спре дейността си която не съответствува на името й защотото е "България за Америка" . Това ще даде тласък на всички предатели на българските интереси готови да напълнят страна ни с дрогачийски лаборатории и манипулирани народни представители да се изметат от нас и ни оставят да изградим страната не по американски а по български - байганиовските ценности са за предпочитане пред педераските водещи до загиването на човечеството като цяло. Бай Ганьо е преди всичко търговец какъвто е и Китай.

  • 002 народен съд 16.10.2022 13:29

    Ние нямаме морални и родолюбиви управляващи, а едни алчни хиени, продали се на чужди интереси в името на собственото си благополучие и престъпно забогатяване. С всяко правителство българите и България стават все по-зле и по-зле, а от независима държава ни направиха тотално зависима. Хората все повече се убеждават, че нас ни управляват небългари с небългарско самосъзнание и интереси

  • 001 Иван Митев 16.10.2022 10:08

    Употребяваният неправилен метод за държавни финанси причинява сегашната инфлация. Правителството взима заеми за да плаща щети от своята грешна финансова политика. Заради държавната грешка – правителството има сегашните дългове. Политиците са жертви на финансовата грешка. При запазване на държавната финансова грешка, правителството е с подсигуряван политически провал. Възможна е полезна промяна. Подобреният метод за държавни финанси прекратява сегашна инфлация.

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

скорпион

Денят предлага възможност да се фокусирате върху вътрешната си хармония

Денят предлага възможност да се фокусирате върху