Свързани новини

25.06.2009 13:46

Овчаров: Няма как да се иска споразумение с МВФ

Видян 1292 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

"Призивите за ново споразумение с МВФ се правят без необходимост от такова. Това означава България да признае, че е неплатежоспособна", заяви Румен Овчаров от БСП.


Няма как да се иска споразумение с МВФ и да се говори за увеличаване на доходите, подчерта Овчаров. Предложенията за ново споразумение могат да бъдат заради политически или партийни интереси, но не и национални. Според Овчаров, фискалният резерв на страната се е увеличил през последната година, както и валутният и страната ни е значително по-стабилна. Финансовият министър Пламен Орешарски отчете, че за момента страната изостава с около 6% в приходната част спрямо миналата година по отношение на изпълнението на бюджета, като относителният дял на разходите се запазва. Има възможност страната ни да достигне нулев баланс до края на годината без да се налагат допълнителни редукции, отчете Орешарски, но подчерта, че това ще зависи от политиката на следващото правителство.
Финансовият министър отчете, че според европейската комисия само България, Люксембург и Дания могат да изпълнят средносрочните си икономически планове. Според него критиките на комисията към България са извадени и цитирани в медиите извън контекста в който са били написани. Напук на всички предвиждания България доказа че няма нужда от заеми, заяви бившият министър на икономиката и енергетиката. Той изрази задоволство от канцелираните облигации на външния дълг на страната ни, които министерството на финансите е изкупило в последните месеци на миналата година на цени под номиналните. Страната ни е изкупила облигации за 184.2 милиона долара на цена от 95,09 щатски долара за номинал от 100 и 17 милиона евро на цена от 98,02 евро за номинал от 100 евро. "Данните за работата на софийската общинска икономика, са значително по плачевни от данните за работата на националната икономика", подчерта Овчаров изтъквайки че за първата си година на самостоятелно управление на столична община, столичната икономика е реализирала 2 милиона лева загуби, като миналата година са завършили с печалба от над 9 милиона лева.
Овчаров отказа да коментира скандалните думи на лидера на ДПС Ахмед Доган, че той концентрира властта, с мотива че не е запознат с цялото изказване. Изказването най-вероятно е плод на прекалени емоции, твърди червеният депутат, според когото "през последните дни и седмици някои политически лидери започват да си губят нервите". Като такива прояви на загубени нерви от БСП коментираха случката в Банкя и палежа на партиен клуб на БСП в столичния квартал "Надежда", за който от партията насочват съмненията си към ГЕРБ. Информацията е на БГНЕС.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

 

към хороскоп хороскоп

близнаци