Друга компания със сходна дейност, BlockFi, бе глобена със 100 млн. долара през февруари 2022 г.

Свързани новини

06.10.2022 12:20

$100 М глоба за криптопирамида тип NEXO, „нашата” е офшорка с вече отнет лиценз в Естония

Видян 4913 пъти | Коментари 2
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

В последните броеве сме посветили цял сериал на криптоплатформата NEXO – поредният български принос в търговията с виртуални валути след Ружа Игнатова, който се преследва от САЩ поради незаконни практики.


Разбира се, фирмата, която е с български собственици, но на върха на пирамидалната структура от свързани дружества стои кайманска офшорка се опитва да обясни ситуацията, а Капитал, където дори рекламира – т.е. е най-приятелски настроен към нея, разбива митовете й по няколко пункта и напомня, че дейността й вече е забранявана и в ЕС, при това в най-дигиталната му държава:


„Според Nexo регулаторите се фокусират върху компанията, защото е една от малкото останали след фалитите на други с подобен бизнес модел като Celsius. Самите обвинения са излезли часове преди Nexo да обяви, че е придобила дял от американската банка Summit National Bank. Тя е малък кредитор от Уайоминг с активи под 100 млн. долара, като от компанията не упоменават колко голям дял е придобит, макар да твърди, че транзакцията е минала през регулаторно одобрение.


Твърдението, че регулаторите се фокусират само върху Nexo, също може да бъде оспорено. Nexo получи писмо за спиране на дейността си в Ню Йорк през 2021 г. заедно с друга криптобанка, Celsius. Друга компания със сходна дейност, BlockFi, бе глобена със 100 млн. долара през февруари 2022 г.


Може би най-важната подробност от обвинителния акт е въпросът с дружествата и кое от тях какво оперира. Според US прокуратурата сайтът на Nexo се управлява от Nexo Capital. От своя страна Nexo Capital е собственост на Nexo Inc., кайманско дружество, изцяло собственост на съоснователя Коста Кънчев. Самата Nexo Capital обаче няма лицензи или регистрации в Ню Йорк, а има единствено регистрация за бизнес с парични услуги в Канада.


В Европа Nexo работи чрез дружеството си в Литва, Nexo Services, което има лицензи за опериране с виртуални валути и портфейли. Преди това компанията работеше през едноименното си естонско дружество, чиито лицензи бяха отнети. Тези лицензи обаче не се паспортизират, което поставя и европейските дейности на компанията под несигурна юридическа основа. Според някои експерти новото европейско законодателство върху криптото например би насочило компании като Nexo да се лицензират като традиционни банки, защото работят и с традиционни валути.


Официално Nexo посочва на сайта си, че не работи в България, Естония, Куба, Централна африканска република, Сирия, Северна Корея и щатите Ню Йорк и Върмонт.


Заедно с Ню Йорк още седем други щатски власти са предприели координирани мерки срещу Nexo, като са забранили на компанията да оперира на тяхна територия: Калифорния, Върмонт, Оклахома, Кентъки, Вашингтон, Южна Каролина и Мериленд. Според властите в Калифорния Nexo е


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 002 Тони Пеев 07.10.2022 12:17

    Става въпрос за законно и незаконно, за пирамиди, каквито почерниха живота на десетки хиляди БЪЛГАРИ, както се разбира от статията -и в САЩ, и в ЕС контролните органи просто си гледат работата и гонят мошениците

  • 001 Anonimen 07.10.2022 09:33

    Българи не могат да печелят за сметка на американците, но американците могат за сметка на българите…това е глобализма нали?

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

към хороскоп хороскоп

дева

Днес може да се чувствате малко по-странно

Днес може да се чувствате малко по-странно и да ви се