Пишем условно, защото 1 място в парламента със сигурност е спечелено, но дали то ще се падне на София зависи от въртележката на мандатите, остатъците от процентите и другите подробности, които във вторник се очаква ЦИК да изясни.

Свързани новини

03.10.2022 17:13

ГЕРБ си върна 25-и МИР, БСП чака ще има ли мандат изобщо в 24-и в София

Видян 3947 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


ГЕРБ изпълни поставената на столичната организация цел да си върне първенството в софийския 25-и избирателен район, където водачът на листата Бойко Борисов печели 28,35% от гласовете. Бие с над 5500 вота останалия с 24,36 на сто Ицо Хазарта, който се прекръсти на Депутата.


За малко Възраждане взема предимство над ДБ – 11,67 на сто за партията на Костадин Костадинов срещу 11,30 за сините. Корнелия Нинова бележи ново лично дъно с едва 8,43% - по-нисък резултат дори от рекордните низини за нейната партия в национален план на петата позиция и за двете. Луна я отсрамва – като независим кандидат взема 252 гласа. С 4,92% Български възход на Стефан Янев най-вероятно вкарва депутат от 25-и МИР.


Пишем условно, защото 1 място в парламента със сигурност е спечелено, но дали то ще се падне на София зависи от въртележката на мандатите, остатъците от процентите и другите подробности, които във вторник се очаква ЦИК да изясни.
Помни се историята с друг столичен район – 23-и от изборите през 2005 г., когато при резултат, достатъчен за 5 мандата, БСП успя да вкара в парламента само Румен Овчаров, на чиято позиция, след като беше избран за министър, влезе сегашният вицепрезидент Илияна Йотова. Причината беше, че поради остатъци в други райони, ДСБ на Иван Костов – днес част от ДБ, зае голям дял от своите депутатски мандати само от столицата – 12. Сега опасност БСП да вкара повече от 1 мандат в 23-и МИР няма. Влиза само министърът на туризма в кабинета Петков – Нинова Христо Проданов със 7,50%.


Напомняме, че точно в този МИР са панелната спалня Младост – втори най-населен район на София след Люлин, както и Изгрев – единствените столични райони с червени кметове.
Понеже споменахме най-големия в страната 23-и МИР, в него с 28,63% побеждава Продължаваме промяната, което са 58 902 гласа или 12% от всички, подадени национално за младата партия. ГЕРБ е втори, но с голямо изоставане – 21,72% - пореден провал на координатора на партията в района Александър Ненков, който си осигурява пореден депутатски мандат. С 19,64% ДБ заема почетното трето място. Много по-нисък е резултатът на Възраждане – 9,17%. БСП е пета, а последната позиция е за БВ с 4,58 на сто.


Най-малкият в София 24-и МИР е единственият с остра битка ПП – ГЕРБ. Промяната взе 26,54%, а ГЕРБ – 24,47 на сто, което в гласове е разлика от 3000 – нищо на фона дори само на вотовете за ПП, които са 37 273. ДБ печели 17,29 на сто. Георги Свиленски от БСП ще чака дали въртележката ще му остави мандат с нищожните 7,18 на сто при 4,98% за БВ.


 Наталия Каменова



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Възрастна дама иска да паркира колата си. Намества се между колите и блъска предната кола. След това блъска и задната.

Към нея бавно се приближава полицай и пита вежливо:

- Мадам, по слух ли паркирате?

към хороскоп хороскоп

стрелец