По думите му либерализирането на търговията е довело до слабости, които ясно са проличали.

Свързани новини

30.09.2022 11:37

Затягат режима за движение на зърно

Видян 1390 пъти | Коментари 1
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Министерството на земеделието предлага да бъде засилен контролът върху движението на зърнените партиди. Затягането на режима за проследяване става години след либерализирането на пазара на зърно заради тревогите на родните зърнопроизводители от вноса на продукция от Украйна, предаде БНР.

По оперативни данни производството на пшеница у нас тази година е достигнало 6,3 млн. тона, което е много добър добив.

Страната ни вече поиска от Европейската комисия да приложи извънредни мерки заради смущенията на зърнения пазар вследствие на войната в Украйна. Засилен е и контролът върху внесените партиди зърно, твърдят от земеделското ведомство.

На последния консултативен съвет по зърното беше взето единодушното решение - да бъде върнат регистрационният режим на зърнените складове.

Експертите вече работят върху промяна на наредбата, която скоро ще бъде публикувана за обществено обсъждане.

"До 2015 г. имаше специален закон за търговията със зърно, имаше т.нар. публични складове, складови записи, движения. Самият износ от държавата ставаше с издаването на лицензи за износ. С цел да се либерализира пазарът, този закон е отменен с постановление на МС. В момента има наредба, по която държавата получава информация какво се случва. Тези, които притежават зърно, които произвеждат зърно и съхраняват, са длъжни да обявяват какво имат в складове и т.н. На практика обаче видяхме при този огромен внос на зърно – пшеница и слънчоглед от Украйна в последните 7-8 месеца, че тази наредба има пропуски", коментира за БНР заместник-министърът на земеделието Тодор Джиков.

По думите му либерализирането на търговията е довело до слабости, които ясно са проличали.

Целта сега е не да се затруднява търговията или да се поставят допълнителни бариери, а "да имаме пълен контрол", изтъкна Джиков.

Затова ще бъде въведен онлайн регистър по действащата наредба, за да има постоянен контрол "на всяка една точка, на всеки един склад, при всеки един търговец, входът и изходът на зърното във всеки един момент".

"Ще имаме изключително добра проследяемост на партидите, своевременно и бързо. Ще има изключително прозрачен мониторинг 24/7 какво се случва в България с движението на зърното", подчерта Тодор Джиков в предаването "Преди всички".




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 да видим 30.09.2022 12:35

    Ако властите наистина са загрижени за оцеляващия си народа ще въведат БДС. Всичко останало е само имитация за да продължат далаверите и престъпното забогатяване

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Жената по природа е много добра, може да прости на един мъж дори и да не е виновен...

към хороскоп хороскоп

близнаци

Добър момент да откриете нужната ви информация

Добър момент да откриете нужната ви информация. Ще