Бюро "Зелена карта" е създадено от застрахователите у нас и по закон трябва да съдейства за изплащането в срок на дължимите обезщетения заради катастрофи в чужбина. Бюрото е и компенсационен орган в случаите на пътни инциденти в чужбина по вина на български автомобили без застраховка

Свързани новини

27.09.2022 15:15

България пак е заплашена да бъде изключена от системата Зелена карта

Видян 2229 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

След три години затишие България отново е заплашена да бъде изключена от системата "Зелена карта". Това означава, че от 1 януари 2023 г. българските шофьори може да се окажат без застраховка "Гражданска отговорност" при пътуване на територията на 48-те държави от системата. Това става ясно от изказване на министъра на финансите Росица Велкова на последното заседание на правителството, личи от стенограмата, публикувана в правната система на Министерския съвет, предаде Медиапул.

"Има сериозен риск националното ни бюро да бъде изключено от системата "Зелена карта" на следващата Генерална асамблея, съответно от следващата година да спре издаването на "Зелена карта" от българските застрахователи", алармира министър Велкова.


Думите ѝ са по повод изпълнението на един от ангажиментите на България във връзка с членството в "чакалнята" за еврото (Валутно-курсовия механизъм ERM II). Според министъра "има сериозен риск от закъснения" при изпълнението на ангажимента, който се свежда до мониторинг на финансовата стабилност на Националното бюро на българските автомобилни застрахователи (бюро "Зелена карта").

Бюро "Зелена карта" е създадено от застрахователите у нас и по закон трябва да съдейства за изплащането в срок на дължимите обезщетения заради катастрофи в чужбина. Бюрото е и компенсационен орган в случаите на пътни инциденти в чужбина по вина на български автомобили без застраховка.

У нас задължителната застраховка "Гражданска отговорност" покрива отговорността на шофьорите за вреди, причинени на територията на всичките 48 държави, членуващи в "Зелена карта". Заедно с полицата се издава сертификат "Зелена карта" без допълнителна такса или друго плащане.

От думите на министър Росица Велкова не става ясно какъв е конкретният повод за вероятното изключване на България от системата, но отново се споменава за проблем със задължения на компанията "Лев инс" към националното бюро. Велкова съобщава, че през първата половина на 2022 г. за пореден път са проведени редица работни срещи между представители на Комисия по финансов надзор, "Лев инс" и националното бюро "Зелена карта", по време на които са обсъдени "мерките, които следва да бъдат предприети съвместно от бюрото и "Лев инс" с цел намаляване задълженията на застрахователя към бюрото и към други участници в системата "Зелена карта".

България има публично известни проблеми със системата "Зелена карта" от поне пет години насам. През ноември 2017 г. избухна политически скандал, след като


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Бате Гошо:

 

- Какво е секс прaвилото за есента?

- Пaртньорът с хремa е винаги отдолу!!!

 

към хороскоп хороскоп

близнаци