В същото време ЦИК покани Сиела за изпълнител на общественапоръчка, свързана с разнообразни дейности около машинното гласуване – параметризирането на електронните бюлетини, логистиката на вота, транспорта на устройствата, тяхното инсталиране и техническа поддръжка. Стойността на поръчката изначално беше 6,8 млн. лв. без ДДС.

Свързани новини

23.09.2022 09:43

Близо 10 млн. лв. за машините на Сиела

Видян 1092 пъти | Коментари 1
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Служебният кабинет отпусна допълнителни 9,5 млн. лв. за машинното гласуване, пише Сега. С тези средства Централната избирателна комисия (ЦИК) ще трябва да покрие задълженията по поредния си нов договор със Сиела Норма, която едностранно поиска повече пари, тъй като остана без конкурент в конкурса. Напомняме, че фирмата традиционно е фаворит във всички конкурси на комисията.  Така цената на предсрочните избори на 2 октомври скочи рязко и достигна 80 млн. лв.



Първоначалната сметка за вота, която Министерският съвет одобри през август, беше на обща стойност 70 998 000 лв. Не след дълго към тази сума бяха добавени още 460 хил. лв. за изплащането на заплати и осигуровки на служителите на избирателните комисии.



В същото време ЦИК покани Сиела за изпълнител на общественапоръчка, свързана с разнообразни дейности около машинното гласуване – параметризирането на електронните бюлетини, логистиката на вота, транспорта на устройствата, тяхното инсталиране и техническа поддръжка. Стойността на поръчката изначално беше 6,8 млн. лв. без ДДС.



Оказа се обаче, че частната фирма е недоволна от офертата, и тъй като нямаше конкурент, можеше да преговаря за по-добри условия. В крайна сметка, двете страни се разбраха за 7 880 194, 00 лв. без ДДС. С данъка сумата набъбва до внушителните 9 456 232, 80 лв,  които сега отпусна правителството.


Припомняме, че Сиела Норма редовно печели конкурсите на ЦИК и то точно с цената обявена от комисията, при управленията всички партии, като почти винаги остава без конкуренти.



Според справка от публичния регистър фирма Сиела на братя Тодорови – Веселин и Иван, има 168 млн. лв. от всевъзможни обществени поръчки, спечелени пряко или през свързани фирми, или чрез специално създадени ДЗЗД само до края на 2021г.



Напомняме също, че от евроизборите през 2014 г. и досега устройствата за машинно гласуване всеки път са били наемани през Сиела Норма. На последните евроизбори през 2019 г. от компанията пробутаха съмнителни венецуелски устройства, към които имаше технически забележки. Устройствата, които Сиела е предоставяла тогава, са били производство на венецуелската фирма Стартматик, стана ясно от пазарно проучване и анализ на организирането на машинно гласуване, поръчано от ЦИК и изготвено от Сова 5 АД. Дори в самата Смартматик признава, че 1 млн. гласа са били манипулирани с тези машини. Това става причина за прекратяване на договора й за доставка на машини, но те се озоваха у нас.



Последната скандална поръчка, с която се прочу Сиела е за 6,7 млн. лв. ни прочу в цял свят с арестуваното в Дубай българско златно съкровище, което поради непрофесионализъм на консорциума-организатор на участието ни в Експо 2020 се превърна в чутовен провал.



Междувременно вече 11 г. Сиела си присвоява златен имот в подлеза на СУ, до входа на метрото и го ползва, въпреки желанието на собственика – Столичната община, която хем пише на некоректния наемател, хем не предприема никакви ефективни мерки да го изгони като най-простата: спиране на тока например.

 Пламен Валентинов



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 23.09.2022 10:39

    Сиелата явно е голям играч, след като винаги си осигурява отлично финансиране и винаги е на първа позиция за тези нефелни машинки. Явно добре си шари на когото трябва за да печели и той добре. А сигурността на машинките е най-големия виц

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Жената по природа е много добра, може да прости на един мъж дори и да не е виновен...