Тя припомни, че още през април е изпратила писмо до парламента да бъде изпълнена една дългогодишна препоръка на Венецианската комисия, а именно в парламентарната квота във ВСС да не бъдат избирани действащи прокурори и следователи.

Свързани новини

21.09.2022 14:34

Надежда Йорданова: В преговорите за правителство ДБ категорично ще отстоява националния интерес

Видян 1029 пъти | Коментари 1
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

“При преговори за съставяне на бъдещо правителство “Демократична България” ще отстоява националния интерес много по-категорично и по много по-взискателен начин. Националният интерес по отношение на Русия е максимално бързо приключване на войната, без да се променят границите на Украйна”, заяви Йорданова в интервю за NovaNews, която е водач на листите на ДБ в 23 МИР в София и в Русе.

Надежда Йорданова заяви, че съдебната реформа остава приоритет на “Демократична България” и че преговорите с останалите политически сили ще са необходими по ключови за страната въпроси, като конституционната реформа и избора на членове не Висшия съдебен съвет и инспектората на ВСС.

“Необходимо е да се търси конституционно мнозинство и ние ще потърсим подкрепа от всички сили, защото предстоят да се вземат важни решения за съдебната система. Ще поставим ясно и конкретно приоритетите, принципите и въпросите, както и предложение за рамка, по която промените в конституцията да се случи. Това ще е платформата за търсене на широко съгласие”, коментира Йорданова. Тя припомни, че още през април е изпратила писмо до парламента да бъде изпълнена една дългогодишна препоръка на Венецианската комисия, а именно в парламентарната квота във ВСС да не бъдат избирани действащи прокурори и следователи.

Надежда Йорданова заяви, че въпреки че промените в конституцията са магистралата за реформи в прокуратурата, “Демократична България” ще търси всички възможни варианти за ограничаване на правомощията на главния прокурор.

“Не можем да седим и да чакаме да се случи това мнозинство от 160 депутати в Народното събрание. Не можем да бездействаме. Затова предприемаме всички други мерки, които ни оставя конституцията - ограничаване на правомощия на прокуратурата, като се създаде възможност за обжалване пред съда на отказите на прокуратурата да образува досъдебно производство”, каза тя.

Бившият правосъден министър заяви, не смята за загубена битка факта, че ВСС не отстрани главния прокурор Иван Гешев. Йорданова беше първият министър, който започна и доведе до край процедурата. “Това само потвърди, че институционалният ред не е достатъчно ефективен и не позволява наистина обективно да се разгледат и обсъдят въпросите, когато главният прокурор е прекрачил границата на допустимото”, добави тя.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Асен 22.09.2022 12:43

    За ДБ това означава да отстояват икономическите интереси на техния собственик Прокопиев!

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Жената по природа е много добра, може да прости на един мъж дори и да не е виновен...

към хороскоп хороскоп

водолей

Ще си възвърнете вярата в хората

Ще си възвърнете вярата в хората, при това по някакъв