Бойко Борисов е най-одобряваният лидер на политическа партия с рейтинг от 29%

Свързани новини

20.09.2022 17:39

7 партии в НС, 1 на ръба, ПП изостана с 8%: Екзакта

Видян 4375 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Разликата между ГЕРБ и Продължаваме промяната (ПП) продължава да расте и години 8%, сочи последното социологическо проучване на Екзакта. Според данните на агенцията, ако изборите бяха днес, то за партията на Бойко Борисов биха гласували 26,2% от излезлите до урните, а за Харвардците – 18,1%.


Проучването класира общо 7 формации, които надскачат прага за влизане в НС и още 1 остава на ръба. На трето място се класира БСП с 12,5 %. Следват ДПС с 10,3% и Възраждане с 9,5%. В оставащите дни до вота може да се очаква силна конкуренция за спечелване на третото място, коментират социолозите.


Демократична България (ДБ) пък има 7,5% електорален потенциал, а Има такъв народ (ИТН) вече събира 5,4%. Според социолозите партията на Стефан Янев – Български възход също влиза в НС с минималните 4%. За тази формация всичко ще се решава в последните седмици на кампанията, въпреки високия рейтинг на лидера й, посочват от Екзакта.


Бойко Борисов е най-одобряваният лидер на политическа партия с рейтинг от 29%. Следва го Янев, който събира 28%. Мая Манолова е с 25% подкрепа, Кирил Петков също е одобряван от 25%, а Асен Василев от 24%. Соцлидерът Корнелия Нинова пък има 20% подкрепа, а Христо Иванов - 19%. Слави Трифонов печели одобрението на 18% от избирателите, Костадин Костадинов на 16%, Мустафа Карадайъ и Атанас Атанасов на по 14%.


Най-високо неодобрение има спрямо лидерите на ИТН и Възраждане – съответно 72% и 70% негативна оценка. Към 17 септември неодобрението към Борисов е съизмерим дял с това към Петков – и при двамата то възлиза на по 63%.


Извън тази класация на лидери на партии, президентът Румен Радев е одобряван от 55% от пълнолетните българи, а премиерът на служебното правителство Гълъб Донев е одобряван от 31%. И президентът, и премиерът на служебния кабинет, имат положителни рейтинги, което означава, че одобрението за работата им е по-висок дял от неодобрението.


Данните на Екзакта сочат, че е възможно да гласуват около 47% - малко под 2,5 млн. избиратели живеещи в България. Други 30% заявяват, че е по-вероятно да не гласуват, а около ¼ се колебаят как да постъпят и кого да изберат.


Егор Глазунов


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

 

към хороскоп хороскоп

риби

Ще се наложи да се занимаете и с не толкова приятни дейности

Ще се наложи да се занимаете и с не толкова приятни