Тайван е част от Китай според международното право, ООН и официалната позиция на САЩ, както Крим и Донбас от Украйна

Свързани новини

15.09.2022 21:09

Наша е ръководната роля в променящия се свят: Си на Путин

Видян 2875 пъти | Коментари 0
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

"Добри стари приятелю, наша е ръководната роля в този променящ се свят", заяви на двустранните преговори с руския му колега Владимир Путин председателят на Китайската народна република Си Дзинпин. Концепцията за двойка на върха на планетата: КНР - РФ, като антитеза на американската изключителност, за първи път се официализира от лидера на ККП. Това става броени седмици преди конгреса на компартията през ноември, на който той трябва да бъде преизбран за трети мандат, в нарушение на традицията за смяна на генералните секретари на 10 години.


Двамата с Путин се срещнаха за първи път след началото на февруари, когато повелителят на Кремъл гостува на другаря си в Пекин за откриването на зимната олимпиада. Руският президент погали ухото на Си с осъждане на американското вмешателство "в тайванския проток".


Това стана в деня, когато САЩ обявиха с приемане на специален закон и даване на статут на "най-близък съюзник извън НАТО", което е прецедент,  военна помощ за 4 млрд.долара към острова, независимо, че Щатите официално се придържат към признаването на единен Китай. На което от точно 50 г. се крепят двустранните отношения с Пекин. Това е историческо постижение на легендарния американски дипломат номер 1 за всички времена Кисинджър.


Тайван е част от Китай според международното право, ООН и официалната позиция на САЩ, както Крим и Донбас от Украйна.


Си и "старият му приятел" участваха и в тристранна среща с монголския лидер, след която проведоха нова беседа, вече на четири очи, без делегации, по време на форума на върха на Шанхайската организация за сътрудничество.


Лидираната от КНР и Русия формация обединява държави с близо 4 млрд. души население, а тепърва предстои да приеме Иран, чийто президент също направи среща с Путин и изрази пълна подкрепа за Русия по всички теми.


От алтернативните световни лидери, в Самарканд е и турският президент Ердоган - президент на още една държава от Г-20. Което придава още по-голяма представителност на форума, както и на лансираната от Русия идея за Евразия, като страната, която също като родината на Путин е мост между двата основни континента на планетата и по-голямата част от нейната суша.


Освен политическите послания, на срещата на ШОС се прави и много и важен бизнес. Основна цел на събралите се са разплащанията в собствени валути, като акцентът е, че до момента това бяха и основните доларови икономики извън САЩ.


Китай, въпреки получените същия ден от съветника по национална сигурност в Белия дом заплахи да внимава в обвързването с РФ, потвърди, че няма да участва във въвеждане на таван за цените на руския нефт и газ, което обещава и другият най-голям потребител на енергоносители в света - Индия, представена на срещата на ШОС в узбекистанския Самарканд от своя премиер и национален лидер Н. Моди, заяви пред пресата присъствалият на преговорите руски ресорен вицепремиер Новак.


Двете държави през последните години държат над половината от общия ръст на световната икономика и продължават да имат положителен растеж - Делхи с невероятните 13%, на фона на навлизане в рецесия на американската и европейската икономика. В това десетилетие те се утвърждават като втора и трета икономика в света, като амбициите на Китай са да изпревари САЩ не само по паритет, но и по основния измерител на икономиката на една държава - нейния брутен вътрешен продукт, и да стане лидер на планетата. 


Пекин потвърди удвояването на консумацията си на газ в следващите 2 години до 38 млрд. кубически метра, т.е. около 80% от потреблението на целия ЕС до тази година. Освен газопровода Силата на Сибир, който действа, завършва строителството на Силата на Сибир 2, а в Самарканд беше договорен и още 1 - Съюз Изток за КНР през Монголия.


Путин се срещна и с новия премиер на близо четвъртмилиардния вече Пакистан. Заради гостуване при руския президент в деня на нашествието му в Украйна на 24 февруари беше свален предишният министър - председател на бившата английска колония и допреди години най-голям съюзник на САЩ в региона на Централна Азия. Пакистан потвърди ангажимента си към строителството на нов мощен газопровод Пакистански поток. 


Специален орден от Путин, освен инвестиции с равностойността на 5 милиарда долара от Москва, получи домакинът - президентът на Узбекистан Мирзиоев. Страната му, както и другите 4 бивши съветски републики в региона на Средна Азия, тази седмица ще бъде ухажвана не само от вековната си метрополия Русия, от която мюсюлманските републики на Изток от Каспийско море обявиха независимост преди 31 години, но и от САЩ.


Петте им външни министри ще имат обща среща с американския държавен секретар и свой колега Блинкен. САЩ обяви прокарване на тръбопровод за казахстански нефт, извън задълженията на страната към Русия, която държи съществена част от добива и преноса на петрол от бившата съветска република с най-голяма площ в постсъветска Средна Азия на Запад. Двойно по-населеният от нея Узбекистан пък става все по-руски, новият президент на Киргизстан е близък с Путин, което демонстрира и на срещата на ШОС. Таджикистан е умерен, а Туркменистан не присъства на форума в Самарканд.


Районът е много важен за САЩ, след като напуснаха безславно Афганистан - от своя страна също кандидат - член на ШОС. Вашингтон и официално обяви тези дни, че ще направи усилия да се изплъзнат бившите руски имперски колонии и след това съветски републики от орбитата на Москва.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

-Какво прави феминистката, когато чуе хубав виц?
-Смее се под мустак…

 

към хороскоп хороскоп

везни