Министър Зарков акцентира, че трябва да бъдат запазени и надградени идеите за разследващи функции на комисията и възможността тя да обжалва отказите на прокурора за образуване на досъдебно производство.

Свързани новини

14.09.2022 16:55

Крум Зарков предлага нов орган за борба с корупцията по високите етажи на властта

Видян 3810 пъти | Коментари 1
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Създаване на нов специализиран орган за противодействие на корупцията по високите етажи на властта, ръководен от петима членове, които да се редуват на председателския пост за по една година, предлага служебният министър на правосъдието Крум Зарков.



Предложенията за промени в Антикорупционната комсиия все още не са публикувани за обществено обсъждане, но бяха официално представени по време на дискусия с професионалната общност и неправителствени организации, а текстовете са изготвени на базата на промените, предложени от депутатите от Продължаваме промяната в предишния парламент. Запазва се концепцията за разделяне на сега действащата комисия на две - за отнемане на незаконно придобито имущество и за противодействие на корупцията.



Министър Зарков акцентира, че трябва да бъдат запазени и надградени идеите за разследващи функции на комисията и възможността тя да обжалва отказите на прокурора за образуване на досъдебно производство.



Сегашната идея е новият орган да се занимава само с корупцията по високите етажи на властта и да се нарича Комисия за противодействие на корупцията, да има разследващи функции и да разследва по-тесен кръг от лица за по-тесен кръг престъпления.



Ще могат да бъдат разследвани депутати, министри, областни управители, кметове на общини, ръководители на редица държавни органи и др. Новият орган ще разследва престъпления като подкуп, длъжности присвоявания, престъпления по служба, пране на пари, престъпления против финансовата и данъчната система.



По думите на Зарков установяването на конфликт на интереси няма място в антикорупционната комисия. Освен това в предложението е записано органът да може да обжалва откази на прокуратурата за образуване на дела.



Промените предвиждат комисията да се ръководи от петима членове - двама да бъдат избирани от парламента, един да бъде назначаван от президента и по един член да избират общите събрания на двете върховни съдилища - ВАС и ВКС, за да бъде органът равно отдалечен от всички власти.
В предложението за промени се предвижда всеки от петимата да председателства комисията за по една година на ротационен принцип. В комисията ще работят два вида служители - оперативни и разследващи, като те ще се назначават от самата комисия като колективен орган, а не от председателя.




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 закриване 15.09.2022 10:15

    Невероятно е как КПКОНПИ създадена за борба с корупцията по високите етажи, където единствено е възможно зараждането и осъществяването поради служебните възможности, се занимава с държавните служители на най-ниско ниво само и само да си оправдаят високите заплати и раздутите щатове, напълнени с роднини и калинки. При такива кражби на милиарди все още няма наказан политик и управленец и хората се питат защо е тази служба с толкова високоплатени служители като не вършат никаква работа и нямат никакъв резултат, а само източват и без това празната хазна

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


"Моля, не повръщайте под масите! И там има ора..." - Надпис във врачанска кръчма

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.