Бавно тръгва използването на ваучери за здравен отдих на българите, отчетоха на Деветия специализиран конгрес в бранша

Свързани новини

14.09.2022 15:19

20% от туризма ни е СПА, проблем с изворите обаче остана извън Плана за възстановяване

Видян 1405 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


665 000 гости са пренощували в българските балнеологични хотели и са се възползвали от техните процедури, съобщи министърът на туризма д-р Илин Димитров на откриването на Деветия конгрес на Българския съюз по балнеология и СПАтуризъм, който се проведе на 13 и 14 септември в Сапарева баня.



За първите 8 месеца от началото на 2022 г. в местата за настаняване в община Велинград са се регистрирали над 197 хил. туристи, в община Хисаря – над 88 хил., община Разлог – 86 хил., община Сандански – над 75 хил., община Троян – 49 хил., община Павел Баня – над 38 хил., община Гърмен с над 34 хил., община Сапарева Баня – над 31 хил., община Девин – 30 хил., община Кюстендил – 14 хил., община Вършец – 13 хил., община Минерални бани с над 9 хил. туристи. Данните, изнесени от министъра са от национаната система ЕСТИ на неговото ведомство.
Засега с бавни темпове навлизат двете новости в бранша, на които се разчита да го раздвижат и да му донесат повече посетители и повече приходи.



Едната е въведената възможност да се използват ваучери, които работещите получават от работодателите като част от възнаграждението си, която беше анонсирана първо на Българските туристически награди, организирани от списание Гранд хотели с партньорството на 19 минути на 14 юни от тогавашния министър на туризма Христо Проданов, БСП, който също присъстваше на откриването на форума.



Тази политика в полза на здравето на нацията, освен на туристическия бранш, се подкрепя и от служебния министър в сектора.



Другата е извоюваната възможност за осигуряване на гости от Германия – пазар, на който като дестинация през последните години бележим, за съжаление, сериозен спад, а беше най-големият за нашата страна. Става въпрос за договори с тамошните здравни каси и осигурителни институти. От навлизането на туристи от Германия се очаква да се промени балансът в спатуризма у нас, който се използва най-вече от българите – във водещата в бранша община Велинград например те са 98%, сочат данните.



Проблем за сектора е липсата на пари дори в Плана за възстановяване, изготвен от кабинета Петков – Нинова, предназначени за поддържане на сега използваните минерални извори. Те се експлоатират 50 – 70 години и има огромна и належаща нужда от реконструкция на инсталациите, на тръбите, които отвеждат водата в курортните градове, не само за хотелите. От предвидените в Плана близо 340 000 000 лв., вместо за наличните – само в София са 53 извора и още стотици в цялата страна, парите ще отиват за разработки за използване на нови източници за отопление, без да е ясно какво става със старите многофункционални.



Ето и конкретен пример как стоят нещата с най-горещата вода в цяла Европа, с единствения гейзер в континенталната й част – извора в Сапарева баня, който се запуши, а на кабинета Петков – Нинова му се досвидяха 110 000 лв. или 0,001% за спешна помощ, от която имаше нужда още през март от общо необходими 800 000 лв. за цялостната рехабилитация на безценното находище.



Наталия Каменова




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Бате Гошо:

 

- Какво е секс прaвилото за есента?

- Пaртньорът с хремa е винаги отдолу!!!

 

към хороскоп хороскоп

близнаци