Един от лидерите, които се очакват на срещата, е китайският президент Си Дзинпин, който прави първото си пътуване в чужбина от повече от две години.

Свързани новини

13.09.2022 18:00

Най-голямата регионална организация в света ще се разшири

Видян 4781 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС) ще се разшири на предстоящата си среща на върха в узбекския град Самарканд, съобщи президентът на страната домакин Шавкат Мирзийоев.


ШОС е най-големият регионален блок в света, състоящ се от осем членове, сред които Русия, Китай и Индия. В статия, публикувана на официалния му уебсайт в понеделник, Мирзийоев изразява увереност, че събитието, насрочено за 15-16 септември, ще "постави началото на нов етап" в историята на организацията.

"Броят на членовете на ШОС ще нарасне и ще се формира бъдещата ѝ програма, а това е изключително символично", пише лидерът на централноазиатската държава.


Понастоящем в групата членуват осем пълноправни членове: Индия, Казахстан, Китай, Киргизстан, Русия, Таджикистан, Пакистан и Узбекистан. Две държави - Иран и Беларус - са в процес на присъединяване към ШОС и имат статут на наблюдатели, както и Афганистан и Монголия.

Мирзийоев смята, че срещата в Самарканд ще бъде запомнена с началото на "нов, приобщаващ диалог" В свят, страдащ от "дълбока криза на доверието" и геополитическа конфронтация, ШОС трябва да се превърне в "притегателен център без разделителни линии в името на мира, сътрудничеството и напредъка", заяви той.


Една от ключовите цели на ШОС е да разшири сътрудничеството си с Афганистан, който, според Мирзийоев, "трябва да се опита да изпълни нова мирна мисия - да свърже Централна и Южна Азия"

ШОС обхваща 40% от населението на света и над 30% от световния БВП.

През септември 2021 г. ШОС стартира технически процедури за приемането на Иран. Специалният пратеник на руския президент по въпросите на ШОС Бахтиор Хакимов заяви тогава, че процесът на присъединяване ще отнеме доста време. Беларус е последната страна, която подаде молба за членство в ШОС. Офертата му беше обявена от Хакимов през юни тази година.

Във вторник националният координатор на ШОС за Узбекистан Рахматула Нуримбетов разкри, че по време на срещата на върха шест държави, включително четири арабски, ще получат статут на партньори в диалога.


           Един от лидерите, които се очакват на срещата, е китайският президент Си Дзинпин, който прави първото си пътуване в чужбина от повече от две години. Въпреки че Турция не е член на ШОС, президентът на страната Реджеп Тайип Ердоган също се очаква да пристигне в Узбекистан за разговори с руския си колега Владимир Путин. Двамата лидери ще обсъдят въпроси, свързани с конфликта в Украйна и "зърнената сделка", постигната с посредничеството на ООН.
 
 
 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

-Какво прави феминистката, когато чуе хубав виц?
-Смее се под мустак…

 

към хороскоп хороскоп

водолей

Ще си възвърнете вярата в хората

Ще си възвърнете вярата в хората, при това по някакъв