Окончателното приключване на проекта и въвеждането му в експлоатация са предвидени за края на 2024 г., което е в синхрон с въвеждането в експлоатация на терминала за втечнен газ в Александруполис, който трябва да заработи в началото на същата година.

Свързани новини

12.09.2022 16:09

Чирен запълнен 67%, гоним 80% след месец: Булгартрансгаз

Видян 4104 пъти | Коментари 2
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


България отчита рекордно ниско потребление на газ за последните 10 години на фона на енергийната криза в Европа, стана ясно от думите шефа на Булгартрансгаз Владимир Малинов на пред БНТ. „Дневната ни консумация през летния сезон е около 4 млн. куб. метра, докато минали години е била между 6-7 милиона куб. Метра”, посочи той.



Газовото хранилище в Чирен е пълно 67% от техническия му капацитет”, обяви Малинов. „С темповете, с които върви нагнетяването, има вероятност до края на октомври да постигнем целта, заложена в регламента на ЕС за 80% запълняемост”, увери той.



Напомняме, че кабинетът Петков-Нинова приключи със запълняемост под 50%, а сега служебното правителство набави обема само за месец. На този фон другите в ЕС отдавна минаха прага от 70% запълняемост на своите хранилища, а ние си оставаме на опашката.



"Най-важното е в Чирен да бъдат съхранявани количествата за есенно-зимния сезон, защото тогава потреблението нараства значително и Чирен влияе съществено върху целия микс", подчерта Малинов.



„В момента техническият капацитет на хранилището, преди плановете за разширяване, позволява при форсмажорни обстоятелства да добиваме 4-4,5 млн. куб. метра на ден. Това е около 15-16% от капацитета”, уточни той.
„Разширяването на хранилището е одобрено от ЕК, която е отпуснала финансова подкрепа в размер на 78 млн. евро. В момента Булгартрансгаз води разговори за останалата част от финансирането с различни институции, включително с държавни финансови фондове от САЩ”, каза още шефът на дружеството.



"Това ни дава силата и увереността, че работим в правилната посока. Не на последно място, ако искаме наистина да постигнем диверсификация на източници и да дадем възможност на втечнения природен газ да играе съществена роля в газовия микс на България, ни е необходимо хранилище", коментира Малинов.



Окончателното приключване на проекта и въвеждането му в експлоатация са предвидени за края на 2024 г., което е в синхрон с въвеждането в експлоатация на терминала за втечнен газ в Александруполис, който трябва да заработи в началото на същата година.



Малинов е убеден, че интерконекторът с Гърция ще заработи от 1 октомври и България ще получи всички договорени количества газ от Азербайджан.
"Искам да успокоя, че в рамките на 2022 г. ние сме извършили всички необходими действия да свържем проекта IGB с нашата газопреносна система. Проектът е свързан, тестван е, успели сме да проведем включително пренос на природен газ от нашата мрежа към интерконектора. Това ми дава увереност, че в действителност 1 октомври е реална дата", заяви той.



Шефът на Булгартрансгаз смята, че страната ни ще се справи с осигуряването на природен газ през зимните месеци. Потвърди, че се осъществява пренос на газ от България към Румъния, като не уточни дали той е руски.



Пламен Валентинов



 Снимка: БГНЕС


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 002 Anonimen 13.09.2022 17:19

    Някои не четат, 50% е бил запълнен А Танкерите защо не влязоха там ? Радев защо прецака Азерския газ ?А Нигерийския ?Защо няма , няма руски, спрян е от ПУТЛЕР !

  • 001 ненаказани властници 13.09.2022 11:21

    Защо няма наказани за изпразването на Чирен от фирмите на простото и ококореното с цел печалба от стотици милиони за сметка на сигурността на най-бедните европейци в толкова сериозна и важна ситуация около кризата с газа?

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

 

към хороскоп хороскоп

дева

Труден ден за любовните връзки днес

Труден ден за любовните връзки днес, труден ден и за