Украинският президент Володимир Зеленски (вдясно) слуша британския премиер Борис Джонсън по време на пресконференция на 24 август в Киев, Украйна. (Alexey Furman/Getty Images)

Свързани новини

25.08.2022 13:43

Борис Джонсън обвини Путин за задълбочаването на кризата с разходите за живот в Обединеното кралство

Видян 1333 пъти | Коментари 1
Гласували 2 рейтинг: 3.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Министър-председателят на Обединеното кралство в оставка Борис Джонсън обвини Русия, че е нахлула в Украйна, за рязкото повишаване на разходите за живот, на фона на критиките срещу липсата на реакция от страна на неговото правителство на разрастващата се криза, предаде CNN.

По време на посещението си в Киев във вторник Джонсън говори заедно с украинския президент Владимир Зеленский и заяви, че руският президент Владимир Путин е подценил Украйна, както и "цената, която светът е готов да плати, за да подкрепи Украйна"

"Идвам от Обединеното кралство, където се борим с инфлацията, която се дължи на скока в цените на енергията, причинен от войната на Путин", каза Джонсън.

"Знаем също така, че ако ние плащаме със сметките си за енергия за злините на Владимир Путин, народът на Украйна плаща с кръвта си", добави той.

Цените на едро на природния газ започнаха да се увеличават миналата година, когато страните отново започнаха да работят след пандемичното си блокиране, което доведе до глобален скок в търсенето.


 Нахлуването на Русия в Украйна в края на февруари и предизвиканата от него енергийна криза също доведоха до допълнително повишаване на цените.

Правителството на Джонсън обаче е подложено и на сериозни критики за липсата на действия за подпомагане на хората да се справят с кризата с разходите за живот в Обединеното кралство, където сметките за енергия са се увеличили с 54% досега през тази година и се очаква да нараснат още повече.

"Това ще бъде наистина, наистина ужасяващо за голям брой хора", заяви Кийт Андерсън, главен изпълнителен директор на Scottish Power, пред шотландската телевизия STV в понеделник, говорейки за увеличението на цените.

"Това е по-голямо от пандемията. Това е голяма национална криза", добавя той.

Досега през тази година правителството е предложило около 33 млрд. паунда (39 млрд. долара) за подпомагане на домакинствата за покриване на разходите за енергия чрез комбинация от данъчни облекчения, отстъпки от сметките за енергия и директни плащания, се казва в доклад на Института за управление, публикуван във вторник.


Но експертите твърдят, че е необходимо повече.

Миналата седмица ръководителите на Националната здравна служба на Обединеното кралство предупредиха за "хуманитарна криза"

Много хора могат да се разболеят тази зима, тъй като "са изправени пред ужасния избор между това да пропуснат храна, за да отопляват домовете си, и да живеят в студени, влажни и много неприятни условия", казват те.


 Снимка: (Alexey Furman/Getty Images)


 


 


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 26.08.2022 07:50

    тоя ЕРКЕК удължава войната с оръжията,а сега обвинява Путин- кой ми сра в гащите- Западът съсипва ЕВРОПА и ДР.от света......

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Жената по природа е много добра, може да прости на един мъж дори и да не е виновен...

към хороскоп хороскоп

близнаци

Добър момент да откриете нужната ви информация

Добър момент да откриете нужната ви информация. Ще