Страната ни не е намериха слотове за ноември и декември

Свързани новини

19.08.2022 19:00

Приехме офертата само за 1 танкер втечнен газ от САЩ: Енергийният министър

Видян 2955 пъти | Коментари 1
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

"Успяхме да договорим слот за разтоварването на един танкер с втечнен газ в Турция. Приехме офертата на Шиниър за един танкер през октомври". Така министърът на енергетиката Росен Христов коментира изтеклата оферта за доставка на втечнен природен газ от Съединените щати.


Страната ни не е намери слотове за ноември и декември, които да бъдат на цена, която да прави доставката икономически изгодна, допълни министърът.


Днес в 18:00 часа изтече срокът, в който България трябваше да отговори дали иска 7-те танкера втечнен природен газ, които бяха договорени от кабинета "Петков". Служебното правителство поиска отсрочка, за да може да намери свободни позиции за разтоварване на горивото, но в четвъртък от американската компания отказаха.


Двата договорени танкера за ноември и декември ще загубим, тъй като няма как да ги приемем и доставим до нас. „Наличните слотове за разтоварване – цената на слота, разходите по стоварването и др., са в двуцифрени суми за милиони евро. Това прави цената на доставения газ до България неконкурентна“, каза Христов. Цената на втечнения газ в този танкер е 300 лева на мегаватчас, като това е конкурентно спрямо тази на световния пазар.


„Месец октомври не е обезпечен. Този танкер ще задоволи една трета от нуждите за октомври, азерските доставки са още една трета, остава да договорим още една трета за октомври и съответно за ноември и декември“, каза Росен Христов.


Той допълни, че страната ни ще преговаря с азерите са увеличение на количествата, както има и индикации от турски компании за доставка на тръбен газ.


„Оттук нататък се фокусираме на средносрочни договори, да имаме системни доставки и да не се налага в последния момент да осигуряваме някакви количества“, допълни още служебният министър.


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 20.08.2022 17:37

    Ами тези отказани танкери, те не са ли ,средносрочни сигурни доставки !Ще лягате на ГАЗПРОМ ли ? За ковко време сте купени ?

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

риби

Използвайте методичността си

Не позволявайте на ежедневните неразбории да помрачат