Докато смесената историческа комисия направи нещо като формулировка, която да подели цар Самуил - роден в София, че бил управлявал държава, която според повечето историци била България, ама пък била с център в земите на РСМ, комшиите нагло окрадоха шопската салата и даже си направиха националната туристическа реклама с нея

Свързани новини

16.08.2022 14:44

Опазете поне Шопската, и тя като Самуил е от София, не от Македония

Видян 1367 пъти | Коментари 1
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Докато смесената историческа комисия направи нещо като формулировка, която да подели цар Самуил - роден в София, че бил управлявал държава, която според повечето историци била България, ама пък била с център в земите на РСМ, комшиите нагло окрадоха шопската салата и даже си направиха националната туристическа реклама с нея.


Шопската също е от София, особено в последния си вариант - с настърганото сирене отгоре, което точно преди 51 години я доукрасява по идея на главния готвач на тогавашния гранд-хотел София, сега Интерконтинентал на жълтите павета, на опашката на коня, в самото сърце на българската столица.

Идеолог на въвеждането й в рецептурниците на Балкантурист още през 50-те години е бащата на Райна Кабаиванска, който управлява тогава туристическия монополист. През 70-те е не само доразработена, но и е институционализирана, включително влиза в официалната готварска книга на българската национална кухня. Нещо, което не би било лошо да съберем и днес.



Най-лошото е, че никак не се сещаме да правим туризъм и милиони евро от шопската салата. Да я запазим като марка, да организираме курсове по направата й, та така да помогнем и на почти умрялото зеленчукопроизводство в тази наша държава, където всички агромилиарди отиват, за да си купуват зърнарите мерцедеси и бентлита - последно Промяната им наля над 3,5 млрд. лв. за половин година.

А шопската салата - под същото това име, се радва на широка популярност от Варшава до Пиран и Порторож и от Братислава до Загреб, фигурира най-отгоре в доста менюта от престижни ресторанти, през летищни барове до пунктовете за хапване по бензиностациите в ред страни.

Виновни сме си, че не си пазим съкровищата, понеже не разбираме, че са съкровища. Кой ни е крив тогава, че ни ги крадат - от историята до салатата. Пък ни е си ходим бедни. А, казват - скоро и гладни.


Борис Ангелов













Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Клуб "Българи на привършване" 16.08.2022 21:22

    Докато ние дремем и мижитурстваме, гърците ни "национализираха" БЪЛГАРСКОТО Киселото Мляко, което продават вече по света ( поне в щатите) като "Грийк йогурт" и БЪЛГАРСКОТО Бялото Саламурено Сирене, което гърците си патентоваха и го рекламират и продават като "Грийк фета чийз"!!! Очаква се и Българското Розово Масло, в най-скоро време да започва да се предлага като турско, гръцко, египетско, македонско или дори като китайско "розово масло", но не и като БЪЛГАРСКО!!!Или от световните медии, да решат че Цар Калоян е бил изконен финландски или латвийски цар?

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

козирог