До 2027 г. държавните разходи ще продължат да бъдат малко под планираното

Свързани новини

16.08.2022 11:38

Германия няма да успее да постигне целта от 2% от БВП за военни цели: Мозъчен тръст

Видян 1084 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Водещ икономически мозъчен тръст предупреди в понеделник, че Германия няма да изпълни обещанието си да отделя 2% от БВП за военни цели, съобщава Политико.

Най-голямата икономика в Европа се ангажира да увеличи разходите си, за да изпълни поставената от НАТО цел след години на пренебрегване, като стигна дотам да създаде специален фонд от 100 млрд. евро за укрепване на армията си.

Канцлерът Олаф Шолц, който нарече руското нахлуване в Украйна през февруари исторически повратна точка, заяви, че след това е налице ясна необходимост "да инвестираме значително повече в сигурността на нашата страна, за да защитим свободата и демокрацията си".


Но Германският икономически институт, базиран в Кьолн мозъчен тръст, заяви, че Берлин не е на път да достигне референтната стойност от 2% въпреки увеличеното финансиране. В доклада си институтът отбелязва, че за тази година не са отпуснати допълнителни средства. В същото време през 2023 г. се очаква недостиг от близо 18 млрд. евро, въпреки увеличаването на разходите.

До 2027 г. държавните разходи ще продължат да бъдат малко под планираното. В този момент специалният фонд ще бъде изчерпан и разходите за отбрана ще спаднат до около 1,2% от БВП. Ако все още не са изразходвани всички средства, тогава предходните години ще бъдат още по-недостижими.


Фондът на стойност 100 млрд. евро беше създаден, за да се заобиколи конституционната спирачка за дълга на Германия. Кьолнският мозъчен тръст обаче пише, че политическите ангажименти, които изключват увеличаване или намаляване на данъците в други области, като същевременно се запазва прекъсването на плащанията по дълга в сегашния му вид, остават твърде рестриктивни, за да може Германия да изпълни ангажиментите си за разходи за отбрана.


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

-Какво прави феминистката, когато чуе хубав виц?
-Смее се под мустак…

 

към хороскоп хороскоп

водолей