Свързани новини

11.08.2022 10:08

Поддръжници на Тръмп зоват за гражданска война

Видян 1301 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

След като гръмна новината, че ФБР е претърсило дома на бившия президент Доналд Тръмп в Мар-а-Лаго във Флорида в понеделник, неговите поддръжници открито призоваха за въоръжен насилствен отговор и в крайна сметка гражданска война.



"Ето как запалвате клечката към гражданска война", написа потребител в Twitter в отговор на новината. "Гражданската война 2.0 току-що започна", обяви друг в Twitter, а трети добавя: "Една стъпка по-близо до кинетична гражданска война".  "Хората трябва да започнат да учат за 3D принтиране", имайки предвид възхода на практически непроследими "призрачни оръжия", гласи още един коментар. 




MAGA, QAnon и крайнодесните канали за съобщения  се изпълниха с призиви за насилствен отговор на това, което някои екстремисти смятат за политическа атака, насочена от администрацията на Байдън. 


Подобна реторика беше споделена в крайнодесни канали в Telegram. "Гражданска война идва в Америка, няма да има повече избори", казва един член.

"Тоталната война срещу дисидентите е на път да се разгърне. Не при затворени врати, а публично", "Атаките срещу Алекс Джоунс, Тръмп и обвиняемите в Деня на патриота само създават прецедент за бъдещето на нас като единствената опозиция на дълбоката държава", пише друг привърженик на Тръмп.



В каналите на QAnon има противоречиви коментари, като някои вярващи в конспирации призоваваха за въоръжени реакции, други допускат, че ФБР е част от плана, а известният инфлуенсър QAnon John призовава последователите си да не призовават към гражданска война, тъй като това било нещото, което дълбоката държава искала от тях да направят.


В рамките на часове след претърсването на ФБР терминът "гражданска война" шестваше в Twitter, а стотици поддръжници на Тръмп вече се бяха събрали пред имението Мар-а-Лаго. 



Тази вълна от призиви за агресия и война в социалните мрежи напомня на реториката, която се отприщи покрай щурма на Капитолия на 6 януари.

В коментарите си за акцията на ФБР в имението му Доналд Тръмп използва типичния си войнствен подстрекателски език:  "Моят красив дом, Мар-а-Лаго в Палм Бийч, Флорида, в момента е под обсада, нападнат и окупиран от голяма група агенти на ФБР", "Те дори разбиха сейфа ми. Каква е разликата между това и Уотъргейт, където оперативните агенти проникнаха в Националния комитет на демократите?"

Изявления на основните републикански лидери и законодатели, както и на десни медийни личности, също наляха масло в огъня. Марджъри Тейлър Грийн заяви без доказателства, че действието на ФБР е индикация, че агенцията е била "въоръжена" от демократите и президента Джо Байдън, за да преследва Тръмп. "Това е измамното поведение на комунистическите страни, НЕ на Съединените американски щати!!!", написа Грийн в Twitter. "Това са нещата, които се случват в страни по време на гражданска война."

Лидерът на републиканците в Камарата на представителите на САЩ, конгресменът Кевин Маккарти, отправи предупреждение към главния прокурор Мерик Гарланд за действията на ФБР.

Стивън Милър, бивш старши съветник на Тръмп, се появи във Fox News, наричайки действието на ФБР "мерзост". "Наистина живеем в ситуация, в която ФБР се е превърнало в преторианска гвардия от Рим, където сами решават кой да владее властта в тази страна", добави Милър.

Крайнодесният трол Джак Пособиек отприщи поток от постове в Twitter след претърсването на ФБР, пишейки, наред с други неща, че "федералната държава за сигурност е обявила война на Доналд Дж. Тръмп и неговите поддръжници".  "Готови ли сте?", попита той своите 1,8 милиона последователи.

Дясната медийна звезда Кандис Оуенс призова ФБР да бъде "законно и официално разпуснато", докато Кари Лейк, подкрепен от Тръмп кандидат за губернатор на Аризона, нарече понеделник "един от най-мрачните дни в американската история", като по-късно добави "нито един от нас не е в безопасност".

Водещият на Fox News и подкастър Дан Боджино нарече действията на ФБР "някакви глупости от третия свят", фраза, повторена от сина на Тръмп Ерик, говорителката на Тръмп Лиз Харингтън и официалния акаунт в Twitter на републиканците в съдебната комисия на Камарата на представителите.

Докато някои се опитваха да изразят призивите си към оръжие с кодови думи, други бяха по-откровени относно желанието си за насилие. "Време е да свалим ръкавиците", написа крайнодесният активист и кандидат за Конгреса на Републиканската партия Лора Лумър в своя канал в Telegram. "Време беше. Ако сте свободолюбив американец, трябва да премахнете думите приличие и вежливост от речника си. Това е ВОЙНА! И е време да заличим тези комунисти."



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

 Вълдобрев и Обичайните

Вълдобрев и Обичайните заподозрени тръгват на лятно турне

Осем града и нов албум с единайсет нови ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

рак

Настроението ви ще е чудесно

Настроението ви ще е чудесно, а това ще ви помогне