Свързани новини

09.08.2022 10:08

При Радостин Василев ударно са назначавани пенсионери в ММС

Видян 1975 пъти | Коментари 2
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Броят на хората в пенсионна възраст, назначени на работа към Министерството на младежта и спорта (ММС), е нараснал рязко през първото полугодие на годината. Това става ясно от писмени отговори на депутатски въпроси, предоставени от доскорошния ресорен министър Радостин Василев. Специалистът по спортно право управлява ММС от 13 декември 2021 г. до 2 август 2022 г.


От публикуваните данни личи, че само по време на неговия мандат в спортното министерство и подчинените му търговски дружества са се появили на работа нови 120 пенсионери. Към 30 юни на договор във ведомството вече са общо 328 души, натрупали необходимите възраст и стаж, при 208 в началото на годината. Ръстът е с 58% за шест месеца.


"Беше обявено намерение за административна реформа. За да бъде успешно, първо трябва да се изясни възрастовата структура на заетите в отделните ведомства. Хора, навършили пенсионна възраст, би следвало да продължават да работят в държавната администрация само по изключение, когато притежават знания и умения, които не могат да бъдат осигурени от по-млади служители", мотивира питанията си народният представител от "Демократична България" Мартин Димитров.


Той е изпратил един и същи въпрос до спортния министър първо на 20 декември 2021 г. и после още веднъж на 22 юли 2022 г.: "Какъв е броят на лицата, навършили пенсионна възраст, наети по трудово правоотношение, граждански договор или друг вид правоотношение във вашето ведомство и в търговските дружества, на които сте принципал?" И двата пъти Василев е отговорил надлежно в писмен вид - съответно на 6 януари и 29 юли, като документите са публикувани на сайта на парламента.


Сравнение между данните от началото и средата на годината показва, че най-голямо е увеличението на броя служители в пенсионна възраст в Българския спортен тотализатор (БСТ). През януари те са били 129, а сега са почти двойно повече - 242.


Това донякъде е обяснимо с честата практика пунктовете на тотото да се обслужват от хора в напреднала възраст. И личи от представената подробна разбивка: 64 служители на тотализатора са надхвърлили с една година възрастта за пенсиониране (при 37 в началото на годината); 40 от тях са с две години по-възрастни (при 38 преди това); 19 са с три години над стажа (при 21 през януари); 22-ма с четири години (при 19); и цели 97 с пет или повече години (при 14).


Нарастване на броя пенсионери се наблюдава също и в самото министерство - от четирима в началото на 2022 г. на шестима по средата на годината. Тенденцията е същата и в трите подопечни на ММС дружества, стопанисващи държавните спортни имоти: "Национална спортна база" (НСБ) - от 32 на 35, "Академика 2011" - от 16 на 19, и "Сердика спортни имоти" (ССИ) - от един на двама.


Намаляване на служителите в пенсионна възраст има единствено в екипа на държавната спортна болница СБАЛТОСМ "Проф. д-р Димитър Шойлев" в столичния кв. "Дианабад" - от 26 през януари на 24 през юни.


"Поради изпитвания остър недостиг на лекари, медицински сестри и санитари в здравната система, задълбочаващ се в условията на пандемията от COVID-19, в изпълнение на изискванията и критериите на медицинските стандарти по специалности в изпълнение на условията на НЗОК за подписване на договор за финансиране на болниците много от наетите в системата на здравеопазването медицински специалисти са в пенсионна възраст", пояснява Василев в отговора си от 29 юли.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 002 Anonimen 09.08.2022 13:45

    Адся, поповския кмет Веселинов построи стадион в едно от собствените си села, със 70-80 пенсионера. Е, хубавото е, че им отвори и погребално бюро след като се поуморят след някое мачле да си починат.

  • 001 Anonimen 09.08.2022 11:56

    Да се назначават приоритетно песионери, където и да е - не е добра практика !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Има два типа хора. Аз избягвам и двата

към хороскоп хороскоп

скорпион

Днес ще трябва да докажете, че сте сериозни

Днес ще трябва да докажете, че сте сериозни, солидни и