02.08.2022 12:08

Радев започна управлението си с критики към "Промяната"

Видян 1913 пъти | Коментари 2
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

С остри думи към кабинета "Петков" президентът Румен Радев представи днес публично новото си служебно правителство, неговите задачи и приоритети. Това е четвъртият кабинет, който държавният глава назначава за по-малко от 2 години.


В словото си президентът подчерта, че министрите му поемат властта в тежък момент, като заяви за пореден път, че бившите управляващи от "Промяната" са му оставили тежко наследство. И започна надълго и нашироко да изрежда завещаните проблеми: "Обществена умора от острото политическо противопоставяне, вихреща се инфлация и обедняване, непосилни цени на горива и енергоносители, липса на газ за зимата и тежко задлъжнял обществен доставчик, нормативен блокаж и разпадаща се пътна мрежа, засилващи се протести на различни браншови организации, липса на подготвени закони по Плана за възстановяване и устойчивост и забуксувала съдебна реформа, и важни дейности за пълноценната ни интеграция в ЕС."


Като основно предизвикателство обаче Радев открои въпроса за сигурността на страната - както заради войната в Украйна, така и заради растящото напрежение на Балканите. "Рискът войната да обхване нови територии е реален и ваш първи приоритет трябва да бъде да не се допусне въвличането на страната ни в конфликта, да предотвратите рисковете пред националната сигурност, да ускорите работата по модернизация на въоръжените ни сили и повишаване на тяхната оперативна съвместимост със съюзниците ни от Алианса", предупреди той подчинените си министри.


Радев изтъкна, че продължаващата енергийна криза ще предизвика ново обществено напрежение. И поиска от служебното правителство да се ръководи в енергийната си политика от два принципа: сигурност на доставките и цена на енергоносителите. Той не даде повече конкретика, но думите му неизбежно ще се възприемат като покана за подновяване на преговорите с руския газов гигант "Газпром".


От изявлението му се разбра, че ревизия на предишните управления ще има. "Обществото ни очаква да чуе цялата истина за т.нар. строителство на автомагистрала "Хемус", ремонтите на язовирите и други крупни корупционни проекти", каза държавният глава.


Той подчерта, че служебният кабинет ще трябва да изработи липсващите закони, необходими за Плана за възстановяване и устойчивост, както и да направи последните крачки за присъединяване към Шенгенското пространство. "Ние не можем да си позволим да губим повече време и ресурси, не можем да си позволим и риска България да остане в периферията на ЕС", допълни Радев.


Президентът убедено заяви, че новото му правителство ще се справи също толкова добре, колкото и предните му кабинети. Той представи новия си служебен премиер Гълъб Донев като човек, който притежава нужните качества - отговорност, самообладание и диалогичност. Радев посочи, че предните му служебни кабинети са показали като успешна формула обединението на политици от различни цветове, но изтъкна, че този модел не е бил повторен от редовното правителство на Кирил Петков.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 002 Anonimen 03.08.2022 13:16

    Радев се оказа прикрит слуга на фармамафията до сега, но с назначението на този Менгеле за министър на МЗ свали поредната маска и нанесе поредното разочарование.

  • 001 Anonimen 02.08.2022 16:26

    Добре е , че човекът се казва Гълъб Донев , а не Ястреб Донев . Гълъбът е символ на мира . Дано да има мир по света и просперитет .

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня


- Скъпа, ако умра, не ме жали дълго, омъжи се повторно, радвай се на живота, бъди щастлива. Само те моля да възпитаваш добре децата ни.
- Престани вече! Най-нормална супа е. Като не искаш, не яж!

към хороскоп хороскоп

козирог

Определено ще имате достатъчно сила и мъдрост

Определено ще имате достатъчно сила и мъдрост, за да