В съвместно писмо, изпратено в сряда до председателите на Камарата на общините и на Камарата на лордовете, което беше видяно от "Лондонската книга на Политико", политиците заявиха, че са "изненадани и разочаровани" от решението за създаване на акаунта.

Свързани новини

30.07.2022 07:07

Британски депутати, санкционирани от Китай, осъдиха новия акаунт на парламента в TikTok

Видян 2085 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Високопоставени политици от Консервативната партия, на които са наложени санкции от Китай, настояват парламентът на Обединеното кралство да премахне новосъздадения си акаунт в TikTok, съобщава Политико.

Високопоставени депутати и членове на Камарата на лордовете сезираха парламентарните власти за създаването на акаунт в социалната медия, която е собственост на китайската технологична компания ByteDance.

Том Тугендхат, бивш кандидат за лидер на торите и председател на комисията по външни работи, Иън Дънкан Смит, бивш лидер на консерваторите, и Нус Гани, заместник-председател на влиятелния комитет 1922 на партията, са сред тези, които призовават акаунтът да бъде свален заради опасенията, че данните на потребителите на TikTok се предават на Китай.


В съвместно писмо, изпратено в сряда до председателите на Камарата на общините и на Камарата на лордовете, което беше видяно от "Лондонската книга на Политико", политиците заявиха, че са "изненадани и разочаровани" от решението за създаване на акаунта.

Те заявиха, че съгласно приетия през 2017 г. закон за националното разузнаване компаниите са длъжни да предоставят данни на държавните органи при поискване. Те изразиха съмнение относно уверенията на изпълнителния директор на TikTok пред парламента през 2021 г. , че данните на потребителите на компанията не се споделят с ByteDance в Китай.


 "Перспективата правителството на Си Дзинпин да има достъп до личните данни в телефоните на нашите деца би трябвало да е повод за сериозна загриженост", се казва в писмото. Той призова парламентарните власти да свалят акаунта, "докато не бъдат дадени надеждни гаранции, че никакви данни не могат да бъдат предавани на Китай".

Миналата година китайското правителство наложи санкции на Тугендхат, Гани и Дънкан-Смит, твърдейки, че те "злонамерено са разпространявали лъжи и дезинформация" относно нарушения на правата на човека.

Парламентът на Обединеното кралство стартира новия си акаунт тази седмица, като призова хората да го следват "за новини и задкулисно съдържание от кулата "Елизабет" TikTok позволява на потребителите да публикуват кратки видеоклипове, често с музика.

Гани, член на Междупарламентарния алианс за Китай, заяви: "Не можем да позволим парламентът да стане клиент на приложение, което изпраща данни на правителство, което го е санкционирало. И със сигурност не можем да позволим на парламента да стане клиент на приложение, чиито ръководители може да са го подвели."


Депутатите от комисията по бизнес, енергетика и индустриална стратегия (BEIS) в момента определят дата, на която ръководството на TikTok да се яви пред тях и да отговори на нови въпроси за това къде се обработват данните на потребителите.

Тео Бертрам, вицепрезидент по връзките с правителствата и политиката на TikTok в Европа, написа до комисията този месец, че платформата "никога не е била помолена да предостави данни за потребителите на TikTok на китайското правителство, нито бихме го направили, ако бъдем помолени"

В отговор на въпрос дали служителите на ByteDance в Китай имат достъп до данните на потребителите, Бертрам заяви, че има "ограничен и контролиран достъп до данните на служителите", например за инженерите, базирани в Китай.

Елизабет Кантер, директор на отдела за връзки с правителството на TikTok, заяви пред същата комисия миналата година, че "нито една от нашите потребителски данни не отива в Китай" и че "TikTok не споделя потребителски данни с ByteDance в Китай".


 


 


 


 


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

- Каква е разликата между мъжа и микровълновата печка?

  Никаква, след 30 секунди всичко е готово.

                 

към хороскоп хороскоп

козирог