"Използването на биомаса като възобновяем източник на енергия е само един от проектите за иновации на "Топлофикация Враца."

Свързани новини

26.07.2022 17:23

Инж. Радослав Михайлов, директор на Топлофикация Враца: Екологичните горива и нови технологии навлизат все повече в производството на енергия

Видян 1256 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


"За да осигурим голям хоризонт за развитие и заетост, трябва да инвестираме в нови технологии и чисти горива за производство на зелена енергия. Успехът ни зависи от инвестициите в устойчивото развитие." посочва изпълнителният директор на "Топлофикация Враца" инж. Радослав Михайлов.


Според него зелената икономика и енергийният преход не са възможни без предприятията, гарантиращи енергийната независимост и сигурност. По думите му всяко дружество е част от енергийната система и за това трябва да се запазят всички работещи централи в страната. Инж. Михайлов подчерта, че същевременно дружествата се трансформират с бързи темпове, като инвестират в модерни технологии, за да постигнат по-безопасна работна среда за хората и по-голяма грижа за природата.

В екологичната политика на "Топлофикация Враца" основният акцент е производство на чиста енергия. По думите на изпълнителния директор тя е изцяло в съответствие с националните и европейски приоритети и законови изисквания в областта на опазване на околната среда и устойчивото развитие.
 
"Използването на биомаса като възобновяем източник на енергия е само един от проектите за иновации на "Топлофикация Враца." каза изпълнителният директор инж. Радослав Михайлов. Той посочи, че екологичните горива и технологии навлизат все повече в производството на енергия. Инж. Михайлов разказа, че биомасата се образува от остатъци от растителни култури и я определи като подходящ природен ресурс за получаване на енергия. По думите му използването на биомаса е наложена практика в европейските топлофикационни предприятия, защото оползотворяването й не замърсява околната среда и за това се счита за източник на зелена енергия. Инж. Радослав Михайлов беше категоричен, че с този проект се подобрява качеството на въздуха в града и като топлофикационна централа успяват да задържат цената на топлинната енергия на фона на драстичното увеличение на въглеродните емисии и природния газ. Той е категоричен, че биогоривата ще помогнат занапред да бъдат по-енергийно независими от покачването на цените на „синьото гориво“.

Енергийната ефективност е другият приоритет в иновационната политика на топлофикацията във Враца. Според директора на дружеството е необходимо да се работи за намаляване излишния разход на енергия, особено по време на енергийна криза и несигурност на доставките на горива.

От гледна точка на техническото състояние на предприятието инж. Радослав Михайлов заяви, че са инвестирали в надеждното функциониране на  основните и спомагателни съоръжения. По думите му са закупили двигател за комбинирано производство и са подменили конкретните участъци от топлопреносната мрежа.


Той подчерта, че като социално-отговорно предприятие работят, за да осигурят сигурно и надеждно отопление на всички техни клиенти. За постигане на тази цел директорът на топлофикцията сподели, че през м. август предстои да бъдат извършени частични ремонти на амортизирани участъци от топлопреносната мрежа, както и обновяване на основните и спомагателни съоръжения.  

"Основната цел на профилактиката и ремонтните дейности е гарантиране на надеждната работа на мощностите през следващия отоплителен сезон и намаляване на възможността от възникване на големи аварии през зимата." заяви инж. Михайлов. Той обясни, че използват летните месеци за извършване на подобрения, защото тогава отоплението е спряно. Директорът на дружеството уточни, че през цялата година се следи състоянието на съоръженията и при необходимост се правят също неотложни ремонти.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня



- Мамо, излизам. Да купя ли нещо?

- Купи си апартамент и се махай! На 45 си вече.

към хороскоп хороскоп

везни

Приятелските чувства ще надделеят над любовните

Приятелските чувства ще надделеят над любовните и