След преговорите Путин, Раиси и Ердоган ще направят съвместно изявление, заяви в понеделник помощникът на руския президент Юрий Ушаков, като добави, че проектът за него вече е подготвен.

Свързани новини

19.07.2022 11:43

Путин замина за Техеран

Видян 978 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Руският президент Владимир Путин ще пристигне в Техеран във вторник за разговори с иранския си колега Ебрахим Раиси и турския лидер Реджеп Тайип Ердоган.

Това ще бъде второто му пътуване в чужбина след началото на руската офанзива в Украйна на 24 февруари. В края на юни той посети Туркменистан и Таджикистан, за да се срещне с лидерите на страните и да присъства на шестата каспийска среща на върха, в която участва и Иран.

Тристранните преговори в иранската столица ще се проведат в рамките на т. нар. мирен процес от Астана, който беше стартиран от Москва, Техеран и Анкара през 2017 г. с цел постигане на мирно решение на конфликта в Сирия.


Според Кремъл тримата държавни глави ще обсъдят стъпките за пълното изкореняване на огнището на международния тероризъм в страната, улесняването на междусирийския мирен процес и решенията на хуманитарни въпроси, включително възстановяването след конфликта.


След преговорите Путин, Раиси и Ердоган ще направят съвместно изявление, заяви в понеделник помощникът на руския президент Юрий Ушаков, като добави, че проектът за него вече е подготвен.

Ще се проведат и двустранни разговори между лидерите, а Путин се очаква да се срещне и с върховния лидер на Иран аятолах Али Хаменей.

По време на тези срещи руският президент и неговите събеседници ще обсъдят ситуацията около спрените преговори за възстановяване на иранското ядрено споразумение.

Търговията също ще бъде на дневен ред, като Москва и Техеран подготвят ново голямо споразумение за сътрудничество, каза Ушаков.

"Иран е важен партньор на Русия. Отношенията ни са приятелски, имат многовековна история и се развиват много ефективно в много области. Двете страни имат планове да издигнат двустранното сътрудничество на ново ниво - ниво на стратегическо партньорство", посочи той.


Прессекретарят на Кремъл Дмитрий Песков, който по-рано даде интервю за ирански медии, заяви, че търговията между Русия и Иран е надхвърлила 4 млрд. долара през 2021 г. и е нараснала с 31% през първите четири месеца на тази година.

Тъй като Русия и Иран са сред страните с най-много санкции в света, Песков изрази увереност, че двете страни ще успеят да изградят отношения, които ще им позволят да сведат до минимум въздействието на международните ограничения върху икономиките си.


Що се отнася до Украйна, иранският министър на външните работи Хосейн Амир-Абдолахиан даде да се разбере, че Техеран няма да окаже помощ на нито една от страните в конфликта, тъй като смята, че той "трябва да бъде прекратен". С тези думи министърът опроверга твърденията на САЩ, че страната му планира да предостави на Русия стотици безпилотни самолети, включително бойни.

Същевременно Раиси многократно заяви, че Техеран е готов да допринесе за дипломатическото разрешаване на украинския конфликт.

Според Ушаков на двустранната среща на Путин с Ердоган се очаква да бъде засегнат въпросът за украинския износ на зърно от черноморските пристанища. Турция, която се обявява за неутрална страна по отношение на ситуацията в Украйна, участва в различни инициативи за разрешаване на проблема. Неотдавна тя беше домакин на многостранни консултации по зърнения въпрос с участието на Русия, Украйна и ООН.


 Продоволствената сигурност беше и една от основните теми на телефонния разговор между Путин и Ердоган миналата седмица. Тогава турският лидер заяви, че "е време ООН да предприеме действия по плана за създаване на сигурни коридори през Черно море"

През март Истанбул беше домакин на важен кръг от мирните преговори между Киев и Москва.


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

към хороскоп хороскоп